Jiří Eduard Krejčí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Eduard Krejčí
J. E. Krejčí v hábitu Těšitelů. Výřez z fotografie z publikace "BARTOŠ, Antonín. Cyrilometodějská smírná kaple v Jerusalemě: Památník svěcení kaple se 122 obrazy. [s.l.] : Palestinský spolek v Brně, 1936." Strana 94. Autor fotografie v publikaci neuveden.
J. E. Krejčí v hábitu Těšitelů. Výřez z fotografie z publikace "BARTOŠ, Antonín. Cyrilometodějská smírná kaple v Jerusalemě: Památník svěcení kaple se 122 obrazy. [s.l.] : Palestinský spolek v Brně, 1936." Strana 94. Autor fotografie v publikaci neuveden.
Narození18. března 1911
Rousměrov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí1999 (ve věku 87–88 let)
Místek
ČeskoČesko Česko
NárodnostČeši
Povoláníkněz
Nábož. vyznáníkatolická církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Eduard Krejčí (18. března 1911 Rousměrov[1]5. července 1999 Místek) byl český římskatolický kněz, člen Kongregace bratří těšitelů z Gethseman.

Život[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1935 působil v tzv. Cyrilometodějské smírné kapli v Jeruzalémě, kde také studoval bohosloví. Odtud nastoupil do československé zahraniční armády. Po skončení druhé světové války se dostal do Brna, kde dostudoval teologii. P. Jiří Krejčí slavil v Jundrově, svém tehdejším působišti, v roce 1949 slavnostní první mši svatou – primici – s jejíž přípravou pomáhali jundrovští občané (jinou primici měl ještě ve svém rodišti). Primice se odehrála v parčíku za tehdy zhruba dostavěnou kaplí Božského Srdce Páně.

V duchovní správě poté působil až do roku 1950 při kostele Panny Marie Vítězné v Praze na Malé Straně,[2] který tehdy těšitelská kongregace spravovala. Roku 1950 byl jakožto řeholník internován. Prošel internací v Broumově, Oseku u Duchcova, a nakonec v Králíkách, odkud byl v roce 1955 propuštěn na svobodu.[2] Nějakou dobu pak pracoval na severní Moravě jako lesní dělník. Později nastoupil jako údržbář do Ústavu sociální péče na zámečku v Podlesí u Nového Bydžova (královéhradecká diecéze, na území farnosti Ohnišťany). Oficiálně zde byl jako civilní zaměstnanec, bylo mu však dovoleno vedle toho také sloužit bohoslužby pro komunitu řeholních sester, která zajišťovala péči o chovance ústavu. Po roce 1989 vypomáhal v duchovní správě na Klokotech u Tábora v českobudějovické diecézi. V roce 1990 utrpěl vážný úraz a po zbytek života sloužil jako duchovní správce v komunitě sester boromejek v Místku. Pohřben na hřbitově v Borech u Velkého Meziříčí.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BARTOŠ, Antonín. Cyrilometodějská smírná kaple v Jerusalemě: Památník svěcení kaple se 122 obrazy.. [s.l.]: Palestinský spolek v Brně, 1936. 
  • OTRADOVEC, Jiří. Poznámky k historii míst bohoslužeb v Jundrově. Brno: [s.n.], 2013. 

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnost Horní Bory
  2. a b c Jiří Eduard Krejčí, Vlastní životopis – otisknut v Borském zpravodaji 2/2015. Dostupné online.