Jiří Štědroň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Štědroň
Základní informace
Narození23. května 1942 (81 let)
VyškovProtektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Žánrypopmusic
Povoláníherec, zpěvák, textař, podnikatel
Příbuzná témataBohumír Štědroň, Miloš Štědroň
RodičeBohumír Štědroň
PříbuzníBohumír Štědroň (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Štědroň (* 23. května 1942 Vyškov) je český herec, zpěvák, textař a podnikatel, synovec klavíristy a muzikologa Bohumíra Štědroně a bratranec hudebního skladatele Miloše Štědroně. V současné době[kdy?] je členem Divadla Semafor a po letech reklamního podnikání, kdy vůbec nevystupoval, opět veřejně hraje a zpívá.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v rodině klavíristy a hudebního vědce Jana Štědroně (1907–1981). Rodiče se brzy rozvedli a matka studovala právnickou fakultu, a proto vyrůstal u prarodičů ve Vyškově.[2] Po maturitě na gymnáziu ve Vyškově vystudoval v roce 1963 činoherní herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně,[3] kde se spřátelil s Ladislavem Frejem a s Borisem Hybnerem, s nímž veřejně vystupoval jako zpěvák. Působil také v divadle Večerní Brno, kde se už profiloval také jako zpěvák. Už v roce 1959 totiž nahrál první snímky v brněnském rozhlase a televizi (1961) a spolupracoval s orchestrem Gustava Broma.

Po studiích se oženil s herečkou Marií Durnovou. Při povinné vojenské službě a po ní přijal angažmá v Armádním uměleckém souboru AUS (1964–1966). Roku 1966 následoval svoji manželku do libereckého Divadla F. X. Šaldy.

Dále hrál ve Státním divadle Brno, Divadle poezie, Divadle X, na pozvání Jiřího Štaidla vystupoval v hudebním divadle Apollo.

Pak ale na dlouhá léta zvítězila hudba a zpívání nad divadlem a herectvím. Pravidelně vystupoval s orchestry Karla Vlacha, Josefa Vobruby a Václava Hybše. Spolupracoval se skladateli Karlem Ulrychem, Jaromírem Klempířem, Vladimírem Popelkou, Janem Spáleným, Vladimírem Bárou a Jindřichem Brabcem. V populární anketě Zlatý slavík se pohyboval do dvacátého místa. V letech 1971–1991 zpíval s vlastním hudebním doprovodem. což po listopadu 1989 uškodilo jeho popularitě.

Během let natočil několik set skladeb, které se hrály v rozhlase, televizi a vyšly na deskách, patřil k nejprodávanějším československým interpretům. Zúčastnil se zahraničních zájezdů po Evropě, Americe či Japonsku.

Do roku 1975 souběžně působil v souboru propagandistickém souboru Plameny pod patronací Socialistického svazu mládeže, který měl být vzorovým příkladem ideologicky nezávadné populární hudby v období po srpnu 1968 a účastnil se mimo jiné festivalu politické písně v Sokolově. Z tohoto souboru pak odešel pod záminkou zdravotních a osobních problémů, což se mu bez kariérních následků podařilo. Spolupracoval s Luďkem Nekudou v recitálu „Pánská jízda“ pro klubová představení. V roce 1975 vyhrál Děčínskou kotvu a v následujících letech tamtéž získal zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou cenu. V 80. letech vytvořil tvůrčí tandem se skladatelem a kapelníkem Zdeňkem Bartákem ml., psal si též vlastní texty. Zpíval s Petrou Černockou v uskupení Golf.

Po roce 1989 se věnoval podnikání ve sklářském průmyslu, v reklamě a veřejně nevystupoval. V roce 2000, kdy zastával pozici obchodního ředitele Pragokoncertu, mu Ladislav Županič nabídl vystupování v Karlínském divadle, v té době jej angažovalo i divadlo Semafor, kde účinkuje dosud.

Bratr Bohumír Štědroň (*11. dubna 1948) je český prognostik, manažer a vysokoškolský pedagog. Bratranec Miloš Štědroň je muzikolog a vysokoškolský pedagog v Brně.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Kompilace[editovat | editovat zdroj]

Televize[editovat | editovat zdroj]

  • 1969 Popelka (TV filmová pohádka) – role: princ Mojmír

Kniha[editovat | editovat zdroj]

  • Jiří Štědroň: Jak se dělá hvězda, vydalo nakladatelství BVD v roce 2012, podtitul: Pozoruhodná próza Jiřího Štědroně, ISBN 978-80-87090-58-9,[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. POLEDŇÁK, Ivan. Bohumír Štědroň 1) [online]. Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy Univerzity, 2008-07-04 [cit. 2016-11-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-11-18. 
  2. Český rozhlas Dvojka, Rozhovor s Jitkou Novotnou v pořadu Stříbrný vítr
  3. Vivat academia. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně, 1997. Dostupné online. S. 161. 
  4. Jiří Štědroň. Discogs [online]. [cit. 2022-02-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. LOUŽECKÝ, Pavel. Pozitivní noviny › Michal Ezechel: Oslavenec ze Strašnic – Jiří Štědroň. www.pozitivni-noviny.cz [online]. [cit. 2022-02-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]