Jeřáb milský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJeřáb milský
alternativní popis obrázku chybí
Jeřáb milský (Sorbus milensis)
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádrůžotvaré (Rosales)
Čeleďrůžovité (Rosaceae)
Rodjeřáb (Sorbus)
Binomické jméno
Sorbus milensis
M.Lepší, Boublík, P.Lepší & Vít, 2008
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jeřáb milský (Sorbus milensis) je 3–10 m vysoký opadavý strom nebo keř, popsaný v roce 2008 z vrchu Milá v Českém středohoří.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Listy tohoto druhu mají mělce laločnatou na rubu žlutošedě plstnatou čepel. Květy jsou pětičetné, bělavé, s narůžovělými prašníky a jsou uspořádány do mnohokvětých chocholičnatých lat. Zralé malvice jsou lesklé a oranžově červené. Druh náleží do skupiny Sorbus latifolia agg., která sdružuje taxony, které vznikly hybridizací jeřábu břeku (Sorbus torminalis) a některého ze zástupců ze skupiny jeřábu muku (Sorbus aria s. l.).

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Druh pravděpodobně roste pouze na vrchu Milá, ačkoliv nelze vyloučit nový nález na některém z přilehlých kopců Českého středohoří. Vyskytuje se hlavně na strmých těžko přístupných čedičových skálách, v lesnatých roklích a sutích. Podrobným sčítáním v roce 2006 bylo nalezeno celkem 57 exemplářů, z toho 38 dospělých a 19 juvenilních. V Čechách je známo osm příbuzných druhů. Jeřábu milskému je nejpodobnější endemit Chlumské hory u Manětína na Plzeňsku jeřáb manětínský (S. rhodanthera), který má na rozdíl od S. milensis tmavěji růžové prašníky, větší plody a hlouběji laločnaté listy. Oranžovými plody a tvarem listové čepele se liší jeřáb krasový (S. eximia) a jeřáb barrandienský (Sorbus barrandienica) z Českého krasu, jeřáb džbánský (Sorbus gemella), rostoucí v oblasti Džbánu a jeřáb opominutý (Sorbus omissa) z Dolního Povltaví. Jeřáb český (S. bohemica), jeřáb labský (Sorbus albensis) a jeřáb soutěskový (Sorbus portae-bohemicae), vyskytující se v centrální části Českého středohoří, se liší především tvarem listové čepele.

Druh je ohrožen vysokými stavy zvěře a masivním šířením jasanu, proto je nezbytné jeho ochraně věnovat maximální pozornost. Druh je nutné zařadit mezi zákonem zvláště chráněné druhy do kategorie kriticky ohrožený druh. V červeném seznamu taxonů České republiky je veden v kategorii kriticky ohrožený druh.

Jeřáb milský byl popsán v roce 2008 z vrchu Milá (České středohoří) v Českém středohoří v časopise Preslia.[2] Přívlastek „milský“, resp. „milensis“, je odvozen z názvu vrchu Milá, kde se druh vyskytuje. Typová herbářová položka, ke které se vztahuje vědecké jméno druhu,[3] je uložena v botanických sbírkách Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Oprávněnost hodnocení jeřábu milského na druhové úrovni potvrdily moderní biosystematické a morfomerické metody, které rovněž podpořily apomiktický způsob reprodukce druhu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. Lepší M., Vít P., Lepší P., Boublík K. & Suda J., 2008: Sorbus milensis, a new hybridogenous species from Northwestern Bohemia. – Preslia 80/1
  3. Sorbus milensis M. Lepší, K. Boublík, P. Lepší et P. Vít

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]