Jezuitské misie na území Guaraní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jezuitské misie na území Guaraní: San Ignacio Miní, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto a Santa Maria Mayor (Argentina), ruiny São Miguel das Missões (Brazílie)
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státArgentinaArgentina Argentina
BrazílieBrazílie Brazílie
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumiv
Odkaz275 (anglicky)
OblastLatinská Amerika a Karibik
Zařazení do seznamu
Zařazení1983 (7. zasedání)
Změny1984

Jezuitské misie na území Guaraní je souhrnné pojmenování pro 5 bývalých jezuitských redukcí v pohraničí Argentiny a Brazílie, které byly společně zapsány na seznam Světového dědictví UNESCO. Jedná se o 4 lokality v argentinské provincii Misiones a 1 lokalitu v brazilském státě Rio Grande do Sul.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Redukce byly zakládány v 17. a 18. století uprostřed tropického pralesa Jezuity s účelem evangelizovat domorodé obyvatelstvo kmene Guaraní. V průběhu času vzniklo na 30 redukcí na území dnešních států Paraguay, Argentina a Brazílie. Ve všech redukcích panoval téměř shodný řád. Jezuité vytvořili velmi propracovaný model společnosti, který řešil otázky ekonomiky (rozdělení práce, výroba předmětů každodenní potřeby, pěstování plodin), náboženství i kulturu. Jedním ze základních principů fungování redukcí bylo společné vlastnictví. Jednotlivé redukce byly silně nezávislé na španělské koloniální správě, pročež si vysloužily přirovnání ke „státu ve státě“.

Každá redukce měla náměstí, na kterém se nacházel kostel, „dům otců“ (španělsky Casa de Padres, ubytovna kněží) a společenské budovy. Okolo náměstí byly domy indiánů. Některé zdroje udávají, ve všech redukcí mohlo dohromady žít až 100 000 indiánů. V roce 1767 vyhostil španělský král Karel III. Jezuity ze Španělska i ze všech kolonií. Jezuité tedy opustili i tyto redukce, které krátce po jejich odchodu zpustly. V současnosti jsou ruiny jednotlivých redukcí v různém stádiu rozpadu.

Přehled redukcí[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Dostupné mapy ke článku

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]