Jenő Jandó

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jenö Jandó)
Jenő Jandó
Narození1. února 1952
Pécs
Úmrtí4. července 2023 (ve věku 71 let)
Budapešť
Místo pohřbeníHřbitov Farkasréti
Alma materHudební akademie Ference Liszta (1968–1974)
Povoláníclassical pianist, piano teacher, vysokoškolský učitel a klavírista
ZaměstnavateléOrszágos Filharmónia (od 1974)
Hudební akademie Ference Liszta (od 1975)
OceněníCena Franze Liszta (1980)
Kossuthova cena (1997)
ChoťTamara Takács
RodičeJenő Jandó
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jenő Jandó (1. února 1952, Pécs4. července 2023[1]) byl maďarský klavírista.

Život[editovat | editovat zdroj]

Studoval hru na klavír na Hudební akademii Ference Liszta u prof. Katalin Nemesové a Pála Kadosi. Později se úspěšně účastnil mezinárodních soutěží, včetně soutěže Georges Cziffra a klavírní soutěže Ciani. Nicméně jeho profesní kariéra začala třetí cenou na Beethovenově klavírní soutěži ve věku 18 let. V roce 1973 byl také vítězem maďarské klavírní soutěže a získal první cenu v kategorii komorní hudby v mezinárodní klavírní soutěži v Sydney v roce 1977.

Jandó byl sólový i doprovodný umělec, jak ukazují jeho nahrávky, od kompletní nahrávky Beethovenových sonát po Schubertův kvintet „Pstruh“ a Beethovenova Klavírní tria č. 5–6, Opus 70 (Beethoven) a Klavírní trio č. 7 „Arcivévodské“.

Jako komorní hráč Jandó spolupracoval s Takako Nišizakiovou v nahrávkách houslových sonát Césara Francka a Edvarda Griega, kompletních Schubertových a Mozartových sonát. Jeho osobitý styl doprovodu se rovněž ukazoval v sonátě pro violoncello a klavír Zoltána Kodályho, stejně jako v novější nahrávce violoncellových sonát Ernő Dohnányiho, nahraných spolu s Marií Kliegelovou. Hrál čtyřručně s Zsuzsou Kollárovou, nahráli spolu mj. Mozartovy čtyřruční sonáty.

Nahrál přes 60 hudebních alb, včetně hudby Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Ferece Liszta, Roberta Schumanna, Franze Schuberta, Johanese Brahmse, Josepha Haydna, Bély Bartóka, Fryderyka Chopina a mnoho dalších skladatelů. Nahrával exkluzivně pro Naxos Records.

Nahrávky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jenő Jandó na anglické Wikipedii.

  1. Meghalt Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész
  2. BARTOK, B.: Piano Music, Vol. 5 (Jando) - Mikrokosmos (complete) [online]. Naxos [cit. 2017-04-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]