Jekyll & Hyde

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jekyll a Hyde)

Jekyll & Hyde (někdy též pod názvem Jekyll a Hyde[1]) je muzikál amerického skladatele Franka Wildhorna na motivy knihy Roberta Louise Stevensona Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda. Texty a libreto napsal Leslie Bricusse. Ačkoliv první písně vznikly již v roce 1987, jeho světová premiéra proběhla až 28. dubna 1997 v Plymouth Theatre na Broadwayi. Získal 4 nominace na Tony Award a celkově se odehrálo 1 543 repríz. Z broadwayského uvedení kromě CD nahrávky vyšlo také DVD s kompletním záznamem představení. Hlavní roli na něm ztvárňuje David Hasselhoff.[2]

Nejznámější písní z muzikálu je „This Is The Moment“ („To je ta chvíle“), která se osamostatnila a byla převzata mnohými umělci (českou coververzi nazpíval např. Karel Gott). Je hrána při zahraničních sportovních utkáních nebo jako součást volebních kampaní.

Muzikál v Česku[editovat | editovat zdroj]

V letech 20052007 byl muzikál uváděn také v ČeskuHudebním divadle Karlín. V titulní dvojroli se alternovali Daniel Hůlka a slovenský zpěvák Marian Vojtko (který později hrál roli sám, když Daniel Hůlka dočasně odešel do ústraní). Role Lucy se chopila Tereza Duchková v alternaci s Michaelou Noskovou, role právníka a přítele doktora Jekylla Uttersona Josef Laufer a Tomáš Bartůněk a role Jekyllovy snoubenky Emmy Kateřina Brožová a Tereza Duchková. Muzikál přeložil Adam Novák a režie se ujal Rino Brezina. Výběr písní z muzikálu vyšel také na CD.[3]

Provedení Městského divadla Brno[editovat | editovat zdroj]

Jekyll a Hyde
Žánrmuzikál
Premiéra19. listopad 2011
Místo premiéryMěstské divadlo Brno
Počet představení54
PřekladPetr Gazdík
Jan Šotkovský
Karel Škarka
Mutacečeská v Brně
Štáb
RežiePetr Gazdík
HudbaLeslie Bricusse
ChoreografieLucie Holánková
KostýmyAndrea Kučerová
Údaje v infoboxu aktuální k 13. 12. 2013
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tento muzikál má na svém repertoáru i Městské divadlo Brno pod názvem Jekyll a Hyde. Představení mělo premiéru dne 19. listopadu 2011, hru režíroval Petr Gazdík a hlavní postavu Dr. Henry Jekylla a pana Edward Hydea hrají v alternaci Petr Gazdík a Dušan Vitázek.[1] Roku 2012 získal za tuto roli Dušan Vitázek Cenu Thálie 2011.[4] V širší nominaci na toto ocenění za úplně stejnou roli byl také Petr Gazdík.[5]

Petr Gazdík nebo Dušan Vitázek Dr.Henry Jekyll / Edward Hyde
Ivana Vaňková nebo Viktória Matušovová Lucy Harrisová
Johana Gazdíková nebo Hana Holišová Emma Carewová
Milan Němec nebo Karel Škarka John Utterson
Ladislav Kolář nebo Milan Lindner Sir Danvers Carew
Miloslav Čížek Biskup z Basingstoke
Zdeněk Bureš nebo Jan Mazák Generál Lord Glossop
Lukáš Janota nebo Jakub Uličník Lord Savage
Hana Horká nebo Jana Gazdíková Lady Beaconsfieldová
Jana Musilová nebo Marta Prokopová Nellie
Rastislav Gajdoš nebo Radek Láska Sir Archibald Proops
Jiří Mach nebo Aleš Slanina Spider
Igor Ondříček nebo Lukáš Vlček Simnon Stride
Ladislav Mareček Poole

Děj[editovat | editovat zdroj]

Děj se odehrává ve starém Londýně, kde se svědomitý lékař Henry Jekyll, který má před svatbou s krásnou Emmou, pokouší v lidské duši oddělit dobro od zla, jak slíbil svému otci na smrtelném loži.

Celý experiment se mu zvrhne a z dobrého Dr. Jekylla se stává zlý a nelítostný vrah – Mr. Edward Hyde. Zpočátku se Hyde objevuje zřídkakdy, ovšem s dalším doktorovým experimentováním se Hyde objevuje nejen v noci, ale i přes den. Postupně vyvraždí celou radu nemocnice (všichni byli proti jeho experimentování), kde pracuje jako lékař.

Při rozlučce se svobodou se dostane do nevěstince, kde se seznámí s prostitutkou Lucy, která se do něj na první pohled zamiluje – on jí dá svou navštívenku jako Dr. Jekyll. Jednoho dne přiběhne zubožená Lucy za Jekyllem a prosí o pomoc. Prý ji v nevěstinci každý večer navštěvuje jakýsi tajemný muž, který si říká Edward Hyde. Zaskočený Jekyll ošetří její zranění, která jí jako Hyde způsobil.

Uvědomí si, jak závažná situace je a jako Jekyll pošle Lucy po svém sluhovi finanční obnos společně s dopisem, ve kterém ji zoufale prosí, aby opustila co nejrychleji Londýn a začala nový život úplně někde jinde. Lucy, zpočátku rozesmutněna tím, že ji Jekyll již nechce nikdy vidět, později dojatá tím, že jí Jekyll projevil lásku a přispěl na nový život, se připravuje na odjezd. Nečekaně ji navštíví pan Hyde. Vyčítá jí, že chtěla odjet a jemu o tom ani neřekla. Nebohou Lucy spoutá na lůžku a chladně ji zabije podříznutím hrdla.

Blíží se Jekyllova svatba. Emma Henryho několikrát navštíví u něj doma, protože přestal zcela komunikovat s okolím a je pouze celé dny zavřený ve své laboratoři. Je jí to divné, ale Henrymu bezhlavě věří, i když jí otec zrazuje od lásky k němu. Během svatebního obřadu se Jekyll začne nečekaně převtělovat do Hydea. Emmin otec zasáhne, ale zbabělý a nelítostný Hyde si vezme Emmu jako rukojmí. Ta ho ale probere z Hydeova živlu vyznáním lásky. V tu chvíli si nešťastný Jekyll uvědomí, že jediným vysvobozením je pro něj smrt a spáchá před oltářem sebevraždu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Archivovaná kopie. www.mdb.cz [online]. [cit. 2013-02-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-11-22. 
  2. http://www.musical.cz/zahranici/frank-wildhorn-muzikaly-1/
  3. Archivovaná kopie. www.hdk.cz [online]. [cit. 2013-02-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-04. 
  4. Ceny Thálie získali Munzar, Absolonová, Harapes i japonská baletka [online]. IHNED.cz [cit. 2011-03-25]. Dostupné online. 
  5. Nominace 2011 [online]. Herecká asociace [cit. 2011-03-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]