Jehlice trnitá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJehlice trnitá
alternativní popis obrázku chybí
Jehlice trnitá (Ononis spinosa)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
TribusTrifolieae
Rodjehlice (Ononis)
Binomické jméno
Ononis spinosa
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jehlice trnitá (Ononis spinosa) je polokeř z čeledi bobovité, známý také pod lidovým názvem babí hněv. Dorůstá do výšky okolo 60 cm, má růžové květy motýlovitého tvaru. Kvete v červenci a srpnu. Dolní listy jsou trojčetné, horní jednoduché s palisty a drobně zoubkovanou čepelí. Plodem je vejčitý lusk, obsahující jedno až tři semena.

Roste v mírném pásu Evropy do nadmořské výšky 1500 metrů, na suchých loukách, pastvinách, křovinatých stráních, úhorech, železničních náspech apod. V ČR je častá v termofytiku a teplejším mezofytiku.[1] Má ráda teplá stanoviště a půdu s obsahem vápence. Na pastvinách bývá nežádoucí pro své nepříjemné trny.

V lidovém léčitelství je kořen jehlice pro své močopudné účinky používán při chorobách látkové výměny. Kořen obsahuje okolo 0,2 % silic (flavonoidy, saponin ononid). Ve středověku sloužily nasolené mladé výhonky jehlice jako potravina. Odvar z květů se také používal k barvení vlny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kirschner J. & Štěpánek J. (1995): Ononis L. – jehlice. – In: Slavík B., Smejkal M., Dvořáková M. & Grulich V. (eds), Květena České republiky 4, p. 438–444, Academia, Praha.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Albert Pilát: Kapesní atlas rostlin. Státní pedagogické nakladatelství, Praha 1976. S. 104-105

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]