Jeff Kaplan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeff Kaplan
Narození4. listopadu 1972 (51 let)
New Jersey
VzděláníUniverzita Jižní Kalifornie
Alma materUniverzita Jižní Kalifornie
Newyorská univerzita
PovoláníVýkonný ředitel
Aktivní roky2002–2021
ZaměstnavatelBlizzard Entertainment
Funkceviceprezident
Webhttps://www.blizzard.com/en-us/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jeffrey „Jeff“ Kaplan ( narozen 4. listopadu 1972) byl herní vývojář a působil jako výkonný ředitel společnosti Blizzard Entertainment. Je známý pro svou práci v navrhování prvků hry World of Warcraft a je také bývalým vedoucím designérem ve hře Overwatch.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Kaplan byl během školních let nadšený hráč, ale kvůli jeho chybějícím znalostem programování si nikdy nemyslel, že bude schopen vybudovat kariéru v herním průmyslu. Zpočátku se snažil získat vysokoškolské vzdělání v oboru filmu, ale nakonec získal titul v oboru tvůrčího psaní na Univerzitě Jižní Kalifornie. Poté, co pracoval jako stážista pro Universal Pictures, se rozhodl získat titul absolventa kreativního psaní na New York University. Následně působil v náboru firmy svého otce, přičemž se snažil zveřejňovat své příběhy. Bohužel nebyl moc úspěšný a v jednom roce dostal více než 170 zamítnutí. V roce 2000 se rozhodl upustit od tvůrčího psaní a začal trávit čas hraním videoher a také se snažil modifikovat hry Duke Nukem 3D a Half-Life.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jeff Kaplan

Kaplan se zapojil do masivně multiplayerové online hry (MMO) Everquest. Pod jeho online jménem "Tigole" vstoupil do cechu "Legacy of Steel" a stal se uznávaným hráčem pro své úspěchy a také díky článkům o hře na cechové stránce, kde hovořil o svých pokusech dělat mapy. Toto upoutalo vedoucího designéra Roba Parda ve společnosti Blizzard Entertainment, který pracoval na hře Warcraft III. V roce 2001 Pardo pozval Kaplana do kanceláře Blizzard v Los Angeles. Během návštěvy byl představen několika dalším členům cechu a také mu byl ukázán již oznámený projekt MMO World of Warcraft (WoW), na kterém ještě pracovali. V dalších několika měsících se tato setkání opakovala. Poté, co byl projekt ohlášen, Pardo navrhl, aby se Kaplan stal quest designerem. Kaplan byl přijat v květnu 2002.

Kaplanova počáteční práce u společnosti Blizzard Entertainment byla, že pomáhal s ověřením kvality Warcraft III: Reign of Chaos před vypuštěním na trh. Po vydání Warcraft III se připojil k týmu jako jeden z návrhářů questů spolu s Patem Naglem, a také úzce spolupracoval s kreativním režisérem Chrisem Metzenem. Kaplanova práce se soustředila na prvky prostředí WoW. Jeho práce byla quest design a celková estetika Dungeonů a raidů. Nakonec byl jmenován herním ředitelem pro WoW, spolu s Tomem Chiltonem a J. Allenem Brackem.

V únoru 2009, Kaplan oznámil, že odstoupí jako herní ředitel pro WoW, aby vyměnil svou roli u Blizzardu za novou roli v neohlášené MMO, která se později objevila jako Titan. Kaplan se rozhodl skočit na nový projekt a doufal, že vytvoří stejně úspěšný projekt jako byl World of Warcraft. Titan byl považován za ambiciózní projekt, navržen jako FPS (first person shooter), ale měl velmi dlouhé vývojové období a Kaplan ho nazval "velmi přeplněným a zmateným". Titan byl oficiálně zrušen v září 2014.

Nicméně, před oficiálním zrušením Titanu, byl již na začátku roku 2013 vývoj hry zastaven a všech 40 členů týmu Titan bylo přiděleno k jiným projektům. Kaplan a Metzen byli pověřeni managementem, aby do několika týdnů přišli s novým nápadem, jinak by byli také přeřazeni. Kaplan a Metzen tým vedli k tomu, aby vzal několik prvků z Titanu a vytvořili team-based střílečku, která byla později vydána pod názvem Overwatch. S tímto projektem, schváleným Blizzardem, se stal Kaplan herním ředitelem, s Metzenem jako kreativním ředitelem. Overwatch se stal pro Blizzard mimořádně úspěšným titulem, který vydělal více než 1 mld. dolarů v tržbách prvního roku a získal více než 30 milionů hráčů po celém světě. Kaplan úzce spolupracoval s Hassanem Suleimanem a Nickem Jerbicem, kteří navrhli postavy do hry Overwatch. Kaplan se pak stal veřejnou tváří Blizzardu v propagaci a interakci s fanoušky, pravidelně se věnuje online fóru a vytváří videa o aktualizacích hry Overwatch.

V roce 2017 získal Kaplan cenu Vanguard Award na festivalu Fun & Serious Game Festival, který se koná ve španělském městě Bilbao.[1]

Dne 20. dubna 2021 společnost Blizzard oznámila, že Kaplan po 19 letech ze společnosti odchází a jeho roli v dohledu nad hrou Overwatch převezme Aaron Keller.[2] 20. dubna 2021 proto byla plánována pocta Kaplanovi, která měla být obsažena ve hře Overwatch 2 v podobě názvu prodejny na pozadí "Jephs Corner Pizza" na mapě New York City,[3] nicméně tento odkaz byl zřejmě odstraněn poté, co společnost Blizzard zavedla novou politiku proti zahrnutí odkazů na osoby ze skutečného světa do svých her.[4]

Seznam her[editovat | editovat zdroj]

Rok Titul Role Poznámky
2002 Warcraft III: Reign of Chaos Designer
2004 World of Warcraft Designer, Herní ředitel
2007 World of Warcraft: The Burning Crusade Designer
2008 World of Warcraft: Wrath of the Lich King Designer
2013 Titan Designer Zrušeno
2016 Overwatch Hlavní designer, Herní ředitel

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kaplan, de escritor fracasado a estrella del videojuego tras jugar 272 días [online]. Dostupné online. 
  2. MCWHERTOR, Michael. Overwatch game director Jeff Kaplan leaves Blizzard [online]. 20. dubna 2021 [cit. 2021-04-21]. Dostupné online. 
  3. MCWHERTOR, Michael. Overwatch 2 map includes Easter egg tributes to Jeff Kaplan [online]. 20. května 2021 [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. 
  4. GACG, Ethan. Overwatch 2 Debuts At Tourney, Seemingly Missing Jeff Kaplan Nod. Kotaku. 27. září 2021. Dostupné online [cit. 2021-09-30]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]