Jedov (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jedov
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbapřed r. 1365
Zánikpo r. 1480
Stavebníkneznámý
Další majiteléTasovci, páni z Libořic, Pernštejnové, páni z Lomnice
Poloha
AdresaJedov, Náměšť nad Oslavou, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tvrz Jedov stávala na blíže neznámém místě u obce Jedov severně od Náměště nad Oslavou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tvrz pravděpodobně vznikla ve 14. století, kdy obec bývala samostatným zbožím. V letech 13651381 ji vlastnil Tas z Tasova. Roku 1390 ji od Jana z Tasova koupili bratři Zdeněk, Jan a Petr z Libořic, roku 1447 je však znovu v majetku Tasovců. Na začátku 16. století se Jedov dostává do vlastnictví Jana IV. z Pernštejna a ten roku 1522 obec prodává Václavovi z Lomnice. Následně došlo k připojení k Náměšti a pravděpodobně někdy v této době tvrz zaniká. Jediná písemná zmínka o tvrzi je uvedena v brněnských půhonných knihách k roku 1480.[1]

Lokace[editovat | editovat zdroj]

Jelikož se po tvrzi nedochovaly žádné stopy, je těžké určit místo, kde stála. Nejčastěji bývá umisťována na strmý výběžek severozápadně od obce, jemuž se říká "Na Knižhoři". Údajně zde měly být na počátku 20. století vidět zděné základy stavení, poté byly rozebrány. Dnes se zde nacházejí prohlubně. Další teorie uvádí místo na konci ostrožny nad strží, kde však jakékoliv stopy po stavbách nejsou patrné.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NOVOTNÁ, Iva. Vybraná opevněná sídla nižší šlechty na jihozápadní Moravě. Brno, 2007 [cit. 2021-05-15]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Bohuslav Klíma. s. 120–121. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]