Jednosměrná výztuž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jednosměrná výztuž (angl.: unidirectional tape, něm.: unidirektionales Gelege) je plošná textilie zhotovená z rovingů nebo z nití kladených rovnoběžně do jednoho určitého směru.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Napřímená, nezprohýbaná poloha jednotlivých rovingů dává výztužím tažnou pevnost v podélném směru, která se nedá dosáhnout např. u tkanin ze stejného materiálu (kde jsou osnovní a útkové niti zprohýbány). Výztuže se vyrábí hlavně ze skleněných, uhlíkových a aramidových vláken.

Model pultruzního agregátu

Výroba a zpracování výztuže[editovat | editovat zdroj]

Jednosměrné výztuže se používají jako „armatura“ ke zpevnění kompozitů, která je v konečném výrobku (s váhovým podílem 50-70 %) uložena v pryskyřičné matrici.

Hlavní způsoby výroby:

  • Tzv. neplastické prepregy – výztuže s částečně vytvrzenou pryskyřicí, pryskyřice se dotvrzuje až v konečném tvaru kompozitu. [1] U prepregů se často kombinuje (slepuje) vrstva rovnoběžně ložených rovingů s vrstvami tkanin nebo rohoží.
  • Pultruze je kontinuální výrobní postup, při kterém se řada rovnoběžně přiváděných rovingů namáčí v pryskyřici a napíná za vysokých teplot s následným tvarováním jako polotovar k výrobě kompozitů. Jednosměrné výztuže se při pultruzi často spojují s rohožemi nebo s mletými vlákny.
List rotoru větrného generátoru
  • Vícesměrné výztuže se vyrábí nejproduktivněji na proplétacích strojích. Stroj pracuje na principu tří soustav nití: Na povrch základní osnovy se klade po celé šířce stroje příčně ke směru osnovy 30-90 paralelně seřazených nití a obě soustavy se spojují očky tvořenými z nití proplétací osnovy. Podélné a příčné niti se navzájem neproplétají a tak zůstávají napřímené. Příčná soustava nití se může klást také v několika vrstvách nad sebou s různým sklonem k osnově (multidirekcionální výztuž). [2] Výztuže se dají na tomto stroji vyrábět také z rovingů.[3]

Použití[editovat | editovat zdroj]

Jedno- a vícesměrné výztuže jsou polotovar k výrobě kompozitů, které se uplatňují prakticky všude, kde je zapotřebí mimořádně pevný a lehký konstrukční materiál. Jsou to například:

čluny, lodě, listy rotorů, křídla letadel, nádrže na plyn, lyže, protézy a mnoho jiných.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stroj na výrobu prepregů (anglicky): http://autodyneone.com/uni.html Archivováno 12. 4. 2009 na Wayback Machine.
  2. Stroj na výrobu multiaxiálních výztuží (německy): http://www.karlmayer.com/internet/de/textilmaschinen/962.jsp Archivováno 20. 8. 2010 na Wayback Machine.
  3. Breitenverstellbare multiaxiale Kettenwirkmaschine [online]. DBU, 2005-04-26 [cit. 2022-11-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-11-18. (německy)