Jean-Paul Laurens

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jean Paul Laurens)
Jean-Paul Laurens
Narození28. března 1838
Fourquevaux
Úmrtí23. března 1921 (ve věku 82 let)
14. pařížský obvod
Alma materNárodní vysoká škola krásných umění
Povolánímalíř, sochař, ilustrátor a učitel
ZaměstnavatelÉcole des Beaux-Arts
DětiJean-Pierre Laurens
Paul Albert Laurens
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jean-Paul Laurens (28. března 1838, Haute-Garonne23. března 1921, Paříž) byl francouzský malíř, sochař a ilustrátor, jeden z posledních hlavních zastánců francouzského akademického stylu.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Jean-Paul Laurens (1914)

Narodil se ve Fourquevauxu. Již od mala se u něj projevoval neobvyklý malířský talent a zájem o toto umění, na což začal studovat u Léona Cognieta a Alexandra Bida. Laurens byl antiklerikalista a republikán a jeho práce byly často založeny na historických a náboženských tématech. Ve své době byl pro své erudice a technické mistrovství velice obdivován, ale po jeho smrti začal být jeho hyperaktivní a realistický styl, spojovány s velmi teatrálním, spíše obdusován jako příliš didaktický a proto postupem času jeho popularita příkře klesala.

Laurens byl ve své době několikrát pověřen malováním veřejných prací pro Francouzskou republiku, včetně několik výzdob stropů a stěn, např. monumentální série o životě svaté Geneviève v apsidě Pantheonu, který dnes zdobí strop Odéonského divadla. Ve své době inspiroval několik umělců včetně Augustina Thierryho, kterého inspiroval k napsání díla Récits des temps mérovingiens.

Byl váženým vyučujícím na Julianově akademii a působil také jako profesor na École nationale supérieure des beaux-arts, kde učil například Andrého Dunoyera de Segonzaca nebo George Barbiera. Dva z jeho synů, Albert Laurens (18701934) a Jean-Pierrea Laurens (18751932) se stali také vlivnými malíři a učiteli na Julianově akademii. Jean-Paul Laurens zemřel 23. března v Paříži.

Seznam žáků[editovat | editovat zdroj]

Výběr z díla[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jean-Paul Laurens na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]