Jean-Luc Picard

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jean Luc Picard)
Jean-Luc Picard
Kapitán Jean-Luc Picard
Kapitán Jean-Luc Picard
ZtvárnilPatrick Stewart
NamluvilPavel Soukup
Informace o postavě
Rasačlověk
Pohlavímuž
Narození13. července 2305
Povolánívelící důstojník
PříslušnostiSpojená federace planet
USS Enterprise-D
USS Enterprise-E
PříbuzníMaurice Picard (otec)
Yvette Picardová (matka)
Robert Picard (bratr)
Marie Picardová (švagrová)
René Picard (synovec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jean-Luc Picard je fiktivní postava z televizních seriálů Star Trek: Nová generace a Star Trek: Picard. V Nové generaci je Picard kapitánem hvězdné lodi USS Enterprise-D, vlajkové lodi Hvězdné flotily, posléze se vyskytuje i ve čtyřech navazujících celovečerních filmech, kde je velícím důstojníkem USS Enterprise-E, a v množství románů. Je také ústřední postavou seriálu Star Trek: Picard, kde je již jako admirál ve výslužbě. Jean-Luca Picarda ztvárnil Patrick Stewart.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jean-Luc se narodil Mauricemu a Yvette Picardovým[1] v La Barre ve Francii 13. července 2305. Již odmalička snil o přijetí do hvězdné flotily. Po přijetí na akademii se začal zajímat o archeologii, která se stala jeho zálibou po zbytek života. Šlo však o mladého, temperamentního a především ctižádostivého kadeta akademie a tak krátce po absolvování se zapletl do šarvátky s Nausikánci, při které byl zasažen dýkou do srdce a bylo mu implantováno umělé.

Picard byl roku 2363 přidělen na loď USS Stargazer jako první důstojník a posléze se stal kapitánem. Později je převelen, opět jako kapitán, na vlajkovou loď Federace - Enterprise D, kde po jeho boku slouží William Riker, jako první důstojník a android Dat jako druhý důstojník. Spolu s dalšími členy posádky se vydávají na vědeckou misi za účelem poznávat neobjevený vesmír.

Během této mise je Picard mimo jiné unesen a asimilován Borgy, kdy pod jménem Locutus vede Borgský útok na federační flotilu. Opakovaně je vystaven na pospas rozverné, ale všemohoucí postavě Q.

Později se Picard setkává také s historicky známým kapitánem Jamesem Kirkem (v událostech filmu Star Trek: Generace), avšak ani společně nezabrání havárií Enterprise D, která je zničena na planetě Veridian III po útoku klingonského plavidla. Jean-Luc Picard se tak stává kapitánem další lodi, Enterprise E.

Postava[editovat | editovat zdroj]

Tvůrce Star Treku, Gene Roddenberry, dal jméno postavě podle švýcarských vědců 20. století, bratrů Augusta a Jeana Piccardových.[2][3]

Patrick Stewart měl původně hrát roli androida Data.[4] Více se však vyjímal v kapitánském křesle. Původně měl také hrát s parukou a naopak Brent Spiner, jako android byl určen k roli plešaté postavy. Když si ovšem při zkouškách Stewart nasadil paruku, bylo rozhodnuto, že nejde o dobrou volbu a jeden holohlavý člen posádky stačí.

Postava Jean-Luca Picarda je uvedena také v desítkách knih z Star Treku a to nejen u Nové generace, ale i na počátku knižní a TV série Deep Space Nine, kde uvádí do funkce Benjamina Siska v knize Vyslanec.

Jean-Luc Picard je ústřední postavou seriálu Star Trek: Picard.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jean-Luc Picard na anglické Wikipedii.

  1. Zmíněno v epizodě "Změna velení", 6. řada seriálu
  2. Scientific Ballooning Archivováno 26. 6. 2010 na Wayback Machine., University of California, Berkeley et al. [and informal sources on Jean Piccard talk page] (2003)
  3. "Talk of the Nation: Science on Stage", Picardová Elizabeth (2003) v pořadu rádia National Public Radio
  4. HATFIELD, James. Patrick Stewart: The Unauthorized Biography. [s.l.]: Pinnacle Books, 1996. Dostupné online. ISBN 0786003154. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]