Jean-Étienne Liotard

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jean-Étienne Liotard
Narození22. prosince 1702
Ženeva
Úmrtí22. června 1789
Ženeva
Povoláníbarokní malíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jean-Étienne Liotard (22. prosince 1702, Ženeva, Švýcarsko12. června 1789, Ženeva, Švýcarsko) byl švýcarský barokní malíř.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v rodině francouzského zlatníka, který jako hugenot uprchl do Švýcarska po roce 1685. Své studium začal u profesorů Daniela Gardella a Jeana-Louise Petitota, jejichž emailové malby a miniatury kopíroval s velkou zručností.

V roce 1725 odešel do Paříže, kde studoval u Jeana-Baptisty Masseho a Françoise Lemoyna. Na jejich doporučení odešel do Neapole a v roce 1735 se přestěhoval do Říma, kde vznikly jeho portréty papeže Klementa XII. a několika kardinálů. O tři roky později odešel do Konstantinopole. Jeho excentrické osvojení si orientálních kostýmů mu zajistilo přezdívku „Turecký malíř“. V roce 1742 odešel do Vídně, aby zde namaloval portréty císařské rodiny, a odtud se vydal do Paříže. V roce 1744 navštívil Anglii, kde v roce 1753 namaloval princeznu z Walesu, a v roce 1756 se vrátil do Nizozemska, kde se následujícího roku oženil s Marií Farguesovou, která také pocházela z hugenotské rodiny. Do Anglie zavítal znovu v roce 1772, přičemž jeho jméno během následujících dvou let figurovalo v seznamu vystavovatelů Královské akademie.

Do rodného města se vrátil v roce 1776 a v roce 1781 vydal Traité des principes et des règles de la peinture (pojednání o základech a pravidlech malířství). Ke konci života maloval zátiší a krajinky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jean-Étienne Liotard na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]