Je suis Charlie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
"Je suis Charlie." (Jsem Charlie.) logo
Původní podoba loga „Je suis Charlie“ zveřejněná Joachimem Roncimem na Twitteru

Je suis Charlie (výslovnost [ʒə sɥi ʃaʁ.li]; z francouzštiny; česky „Já jsem Charlie“), často psaný také jako hashtag #JeSuisCharlie, je slogan, který byl v lednu 2015 masově užívaný lidmi, kteří se solidarizovali s oběťmi útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo a vyjadřovali podporu svobodě slova.

Slogan vymyslel art director časopisu Stylist Joachim Roncin a umístil jej 7. ledna 2015 ve 12:52 SEČ (tedy asi hodinu a půl po útoku) na Twitter, odkud se rychle rozšířil do celého světa.[1] Grafická podoba sloganu vychází ze stylu časopisu Charlie Hebdo, který slogan také převzal a zveřejnil na svých stránkách.

Slogan záhy převzala a šířila další internetová i tištěná média a také mnozí kreslíři a karikaturisté, lidé jej nosili vytištěný na demonstrace a pietní shromáždění.[2] Hastag #JeSuisCharlie byl během prvních tří dní po útoku použit na Twitteru pětmilionkrát.[1]

Je suis Ahmed[editovat | editovat zdroj]

Mnozí lidé, kteří se s ostrou satirou Charlie Hebdo, a tedy i se sloganem Je suis Charlie, nedokázali ztotožnit, a přesto chtěli vyjádřit solidaritu s oběťmi, používali slogan „Je suis Ahmed“, který vymyslel a na Twitteru zveřejnil spisovatel Dyab Abou Jahjah. Chtěl tak upozornit na skutečnost, že policista Ahmed Merabet, který byl zabit při útoku, byl muslimského vyznání, a zahynul, když „bránil právo časopisu Charlie Hebdo vysmívat se jeho víře a kultuře“.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ZLATKOVSKÝ, Michal. Jak se svět stal Charliem. Respekt [online]. 2015-01-11 [cit. 2015-01-23]. Dostupné online. 
  2. ČTK. Solidaritu s oběťmi střelby ve Francii vyjádřily v Česku stovky lidí. iDNES.cz [online]. 2015-01-08 [cit. 2015-01-23]. Dostupné online. 
  3. ŠKROB, Jan. Prolomit vlny: Charlie a Ahmed. Radio Wave [online]. 2015-01-09 [cit. 2015-01-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]