Je léto, půl jedenácté večer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Je léto, půl jedenácté večer
Původní název10:30 P.M. Summer
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Jazykyangličtina
španělština
francouzština
Délka85 minut
Žánrdrama
PředlohaTen-Thirty on a Summer Night
NámětMarguerite Durasová
Ten-Thirty on a Summer Night
ScénářJules Dassin
RežieJules Dassin
Obsazení a filmový štáb
ProdukceJules Dassin
Anatole Litvak
HudbaCristóbal Halffter
KameraGábor Pogány
StřihRoger Dwyre
Jean Labussière
Výroba a distribuce
Premiéra24. října 1966
DistribuceLopert Pictures Corporation
Přístupnost16+
Je léto, půl jedenácté večer na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Je léto, půl jedenácté večer (anglicky 10:30 P.M. Summer) je americko-španělské filmové drama z roku 1966 režírované Julesem Dassinem. Zabývá se milostným vztahem muže k manželce, s níž má dceru, a současným mileneckým poměrem k mladé atraktivní přítelkyni. Film také obsahuje kriminální zápletku v podobě manželské vraždy zaviněné nevěrou. Děj se odehrává ve Španělsku.

Hlavní role ztvárnili řecká herečka a režisérova manželka Melina Mercouri, Peter FinchRomy Schneider. Snímek byl natočen podle stejnojmenné románové předlohy Ten-Thirty on a Summer Night, jejíž autorkou je Marguerite Durasová.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Manželská dvojice čtyřicátníků, Maria (Melina Mercouri) a Paul (Peter Finch), s dcerou Judith a mladou přítelkyní Claire (Romy Schneider) přejíždějí francouzsko-španělskou hranici a plánují dojet do Madridu. V nehostinné letní noci zastavují v malém příhraničním městečku na nocleh. Daný večer v něm došlo k vraždě díky nevěře. Mladý muž Rodrigo Paestra (Julián Mateos) přistihl svou 19letou manželku (Beatriz Savónová) s milencem a oba hříšníky zastřelil. Policie po něm pátrá.

Vzhledem k noční bouřce je kapacita hotelu přeplněna a čtveřice cestovatelů musí přenocovat na chodbě. Mezi Mariou a Paulem nefunguje intimní život. Zdá se, že se jej manžel pokouší obnovit sexuálním jiskřením s atraktivní Claire. Opilá Maria, která nezvládá náklonnost k alkoholu, manžela s dívkou spatří v objetí na hotelovém balkónu. Na střeše však také zahlédne skrývajícího se Rodriga. Rozhodne se mu pomoci. Přesvědčího ho, že jej v noci odveze za město. V době, kdy se již celý hotel uložil k spánku, vyjíždí s mladým mužem z města, i přes potíže s hledajícími policisty. Po rozednění nešťastnému vrahovi sděluje, ať se do poledne skryje v polích. Poté se vrátí a převeze jej přes hranice.

Po návratu do hotelu se s příhodou svěřuje manželovi a Claire. Všichni se vydávají na smluvené místo, ale Rodriga zastihují ve skrytu lánů již mrtvého, když si vražednou zbraní prostřelil spánek.

Čtveřice pokračuje na cestě do Madridu. V dalším hotelu se Maria opět nachází ve stavu opilosti. Paul se s Claire miluje v uzamčeném pokoji. Slyšet je hlas Marie, která ví o sexuálním poměru na hotelovém pokoji, a dodává, že od první chvíle, kdy Claire spatřila nahou, viděla její milování s Paulem. Není zřejmé, zdali se jedná pouze o alkoholové snění, nebo výpověď z frustrujícího zážitku. Maria následujícího dne svůj prožitek sděluje manželovi, který je jím vzrušen. Dvojice se začíná líbat, ale žena nemůže pokračovat. Oznamuje pravdu, již Paula nemiluje. Ten odmítá jejím slovům uvěřit.

Trojice v Madridu vyráží na taneční vystoupení flamenca. Všichni se nachází v dobrém rozmaru. Maria nepozorovaně vyklouzne do městských ulic, v nichž se ztratí. Paul se vydává s Claire manželku hledat, ale marně.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Melina Mercouri Maria
Romy Schneider Claire
Peter Finch Paul
Julián Mateos Rodrigo Paestra
Isabel María Pérezová Judith
Beatriz Savónová Rodrigova žena

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 10:30 P.M. Summer na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]