Ježovka obecná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ježovka fialová)
Jak číst taxoboxJežovka obecná
alternativní popis obrázku chybí
Ježovka obecná na mořském dně
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenostnokožci (Echinodermata)
Třídaježovky (Echinoidea)
PodtřídaEuechinoidea
ŘádTemnopleuroida
ČeleďToxopneustidae
Rodježovka (Sphaerechinus)
Binomické jméno
Sphaerechinus granularis
Lamarck, 1816
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ježovka obecná, též ježovka fialová, je hojná ježovka žijící ve východní části Atlantského oceánu od kanálu La Manche na severu po Kapverdy na jihu, obývá také Středozemní moře. Má pravidelné, spíš kratší ostny a dorůstá velikosti až 15 cm.[1]

Ježovka obecná má velkou, kulovitou, nahoře poněkud zploštělou schránku a silné, tupé a nepříliš dlouhé ostny stejné délky. Schránka je tmavě fialová, ostny mohou být též fialové, fialové s bílými konci nebo úplně bílé. Ústní otvor má dole (na sploštělé straně těla) a řitní otvor umístěn nahoře. Patří mezi gonochoristy (oddělené pohlaví), její vývoj je nepřímý, larva pluteus.

Žije v mělkých vodách, obvykle do 30 m hloubky, ale byla nalezena i v hloubce 100 m.[2] Vyskytuje se na chráněných místech na kamenitém a štěrkovém mořském dně, kde se živí řasami rostoucími na povrchu kamenů. Často se maskuje kusem řasy nebo schránkami měkkýšů, které na svém těle přidržuje panožkami (pedicellariemi).[2]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PICTON, B.E.; MORROW, C.C. Sphaerechinus granularis (Lamarck, 1816) [online]. Encyclopedia of Marine Life of Britain and Ireland, 2010 [cit. 2012-02-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b BAY-NOUAILHAT, A. Description of Sphaerechinus granularis [online]. European Marine Life, 11/2005 [cit. 2012-02-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]