Javorový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Javorový
Pohled na Javorový z Vendryně
Pohled na Javorový z Vendryně

Vrchol1032 m n. m.
Prominence69 m ↓ sedlo pod Šindelnou
Izolace2,5 km → Ropice
SeznamyTisícovky v Česku #312
Hory Moravskoslezských Beskyd
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříMoravskoslezské Beskydy / Lysohorská hornatina / Ropická rozsocha / Smrčinsko-čepelský hřbet
Souřadnice
Javorový
Javorový
Horninapískovec
PovodíOlšeOdra
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Javorový (též Javorový vrch; polsky Jaworowy, německy Ahornberg) je hora nacházející se v Moravskoslezských Beskydech v blízkosti města Třince v okrese Frýdek-Místek. Mohutná rozsocha vybíhající z hlavního hřebene směrem k severu. Vrchol dosahuje výšky 1032 m. Směrem asi 1,5 km na východ se nachází podvrchol Malý Javorový 948 m.[1] Zde je turistická chata, lyžařské sjezdovky, stanice horské služby, televizní retranslační stanice a velký kovový kříž. Asi 500 metrů od turistické chaty je horní stanice sedačkové lanovky z Oldřichovic. V okolí chaty jsou dostupné vynikající běžecké trasy s celkovou délkou okolo 25 km.

Hlavní vrchol tvoří trojmezí obce Řeka, ležící západně, a třineckých katastrálních území Guty a Tyra, hřeben vedoucí přes vrchol Malý Javorový tvoří hranici mezi třineckými částmi Oldřichovice u Třince (ležící severně) a Tyra (ležící jižně).

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Jihovýchodní svahy odvodňuje potok Planá dolina, levý přítok Tyrky. Na západě sbírá vody potok Javorová, pravý přítok Ropičanky. Z úbočí severního stéká bezejmenný pravý přítok Gutského potoka. Všechny zmíněné toky, a tedy celý vrch, přísluší do povodí Olše.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrch Javorový leží v bezprostřední blízkosti města Třince a tudíž inhaluje škodlivé exhalace z Třineckých železáren. V 80. letech byl celý severní svah této dominanty vykácen, jelikož došlo k masivnímu poškození zdejších stromových pater. Nyní se situace zlepšila, průmyslové závody jsou odsířeny a tak čistota ovzduší přispívá k novému růstu stromů. Setkat se tu můžeme zejména se smrky, buky, rovněž je zde hojně zastoupen javor klen.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Vrch Javorový patří do CHKO Beskydy

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa ČR 1 : 50 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-10-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]