Javorník (Ještědsko-kozákovský hřbet)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Javorník
Javorník od jihozápadu z Hlavice
Javorník od jihozápadu z Hlavice

Vrchol685[1] m n. m.
Prominence117 m ↓ Rašovské sedlo[2]
Izolace3,3 km → Hlubocký hřeben
SeznamyNejprominentnější hory CZ
Ještědsko-kozákovské hory
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříJeštědsko-kozákovský hřbet / Ještědský hřbet / Kopaninský hřbet / Javornický hřbet[3]
Souřadnice
Javorník
Javorník
Horninametamorfity, vulkanity, pískovec
PovodíLužická Nisa, Mohelka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Javorník (685 m n. m.) je vrchol v okrese Liberec. Leží 1,5 km jihozápadně od obce Jeřmanice a 5 km severně od Hodkovic nad Mohelkou. Na vrcholu je trojmezí katastrálních území Jeřmanice, Záskalí a Javorník u Dlouhého Mostu. Na severozápadním svahu stojí Javornická kaple, na jihovýchodním zase leží obec Záskalí. Hora je součástí přírodního parku Ještěd.

Popis vrchu[editovat | editovat zdroj]

Je to rozsáhlá ploše klenbovitá elevace nad pravým svahem průlomového údolí Mohelky, budovaná prekambrickými chlorit-sericitickými fylity s pruhy a vložkami kambrických metadiabasů, silursko-ordovických sericitických kvarcitů a karbonských porfyrů a aplitů. Na středně ukloněných svazích jsou hlinité deskovité sutě a vzácné drobné skalky, ve středních a dolních částech vyšších jihozápadních svahů (k Hodkovické kotlině) jsou nesouměrné strukturní hrásťové hřbety a suky na permských bazaltandezitech, ryolitech a cenomanských pískovcích. Na vrcholu rostou smrkové porosty, na severozápadních svazích zachované smíšené porosty buku, jedle, smrku a klenu, při úpatí louky a pole. Ze severozápadních. a jihovýchodních svahů jsou dílčí výhledy.[4]

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Vrch náleží do celku Ještědsko-kozákovský hřbet, podcelku Ještědský hřbet, okrsku Kopaninský hřbet a podokrsku Javornický hřbet.[3]

Stavby na vrcholu[editovat | editovat zdroj]

Hotel Obří sud, obnovený v r. 2011

Na konci 19. století byl na vrcholu vystavěn hostinec Obří sud (dřevěná konstrukce s rozměry 12x14 m), která byla velmi podobná jenž se nachází nad obcí Lázně Libverda. Konstrukce sudu byla na vrchol dopravena ze stavební výstavy ve Vídni v roce 1899 a byla otevřena až do roku 1974, kdy vyhořela. Vedle Obřího sudu ještě stávala rozhledna zvaná Blaschkova věž, která zanikla v polovině 20. století. Na vrcholu byla nově postavena kovová konstrukce zařízenímobilních operátorů.

Na severních svazích Javorníku se nachází stejnojmenný rekreační a sportovní areál, jehož součástí je lyžařský areál, bobová dráha, lanovka a zázemí pro turistiku a cyklistiku.[5] Dne 1. října 2011 byl na vrcholu Javorníku znovu otevřen hotel Obří sud, který v roce 1974 vyhořel.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Vrchol Javorník je dostupný po čtyřech značených turistických stezkách, které k němu míří ze všech světových stran. Nejsnadnější a nejrychlejší výstup je možný po červeně a modře značené cestě od autobusové zastávky u kaple svatého Jana Nepomuckého v Záskalí. Z Hodkovic nad Mohelkou vede na Javorník 4,5 km dlouhá zeleně značená cesta, která míjí osadu Zásada a pískovcový hřebínek Kozí brada. Ze severu od obce Jeřmanice vede na vrchol také zelená značka a poslední modře značená cesta začíná v sedle Rašovka ve stejnojmenné obci, na silnici spojující Dlouhý Most a Český Dub.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Geoprohlížeč: Základní topografická mapa ČR 1 : 5 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2024-01-02]. Dostupné online. 
  2. Ultrakopce na Ultratisicovky.cz
  3. a b BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 
  4. DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno: AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. 
  5. a b Mapy.cz [online]. Seznam.cz [cit. 2014-03-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]