Javor japonský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJavor japonský
alternativní popis obrázku chybí
Javor japonský, kultivar 'Acontifolium' (podzimní zbarvení)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmýdelníkotvaré (Sapindales)
Čeleďmýdelníkovité (Sapindaceae)
Rodjavor (Acer)
Binomické jméno
Acer japonicum
Thunb., 1784
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Acer japonicum 'Aconitifolium'

Javor japonský (Acer japonicum), (japonsky 羽団扇楓/ハウチワカエデ ha.učiwakaede) je druh javoru přirozeně rostoucí v Japonsku, na ostrovech Honšú, Hokkaidó, Kjúšú, a také v Jižní Koreji.[2][3]

Javor japonský (Acer japonicum)

Jsou to malé opadavé stromy, někdy s více kmeny, dorůstající 5–10 m (někdy až 15 m) výšky (v ČR dorůstají výjimečně 3 –5 m). Kmen bývá silný až do 40 cm v průměru. Kůra je v mládí hladká, hrubá a šupinatá na starých stromech. Listy jsou okrouhlé, 7–15 cm v průměru 9-13 (výjimečně 7) cm na délku, zoubkované, lalůčky hluboké téměř do poloviny listů. Listy jsou na rubu zpočátku bíle ochlupené. Na podzim, jsou listy zbarvené zářivě oranžově až tmavě červeně. Kvete v dubnu až květnu, nejdříve ve stáří 10 let, ale někdy i později.[L 1] Květy jsou velké 1 cm v průměru, tmavě purpurově červené s pěti kališními lístky a okvětními lístky. Květy vyrůstají po 10-15 společně v květenství, chocholíku. Plody jsou spojené nažky 7 mm v průměru s 20–25 mm dlouhými křídly, zavěšené pod listy.[2][3][4][L 2][L 3]

Blízce příbuzný druh Acer shirasawanum (オオイタヤメイゲツ óitajameigecu) z jižního Japonska je někdy zařazen jako poddruh j. japonského (A. japonicum).[L 2]

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

A. japonicum je často pěstován jako ozdobná rostlina v teplých regionech Evropy, Severní Ameriky, a jinde, ovšem méně častěji než A. palmatum. Je pěstován často jako přízemní keřovitá forma s mnoha kmeny.[L 2].

Bylo vyšlechtěno množství kultivarů s různými barvami a tvary listů (A. japonicum 'Vitifolium', 'Aconitifolium', 'Green Cascade'). Protože bylo vyšlechtěno mnoho kultivarů s pomocí křížení více původních druhů, je těžké určit původní druh, jmenovitě kultivar 'Aureum' je často citován jako A. japonicum, ale je stejně tak připisován k druhu A. shirasawanum.[L 2][L 3][L 4] Jedna z největších sbírek javorů na světě se nachází v Esveld Aceretum (Boskoop, Nizozemí) a velká Acer skupina v Arnold Arboretum (Boston, Massachusetts). Také jsou známé velké sbírky v zahradnictvích, jako je například Valley Gardens (Surrey v Anglii).

Nároky[editovat | editovat zdroj]

Dobré živné, propustné půdy, s dostatkem humusu a vláhy. Vyhovuje mu spíše přistínění, ale snáší i slunce. Může namrzat. Při pěstování v mírném pásmu (ČR) roste na slunci i v polostínu. Vhodná je propustná, humózní půda dobře zásobená vodou a živinami, pH neutrální až kyselé.[5] Snáší exhalace. Velmi dobře snáší řez, obvykle netrpí škůdci.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Javor japonský lze použít v malých rabátkách, předzahrádkách, v menších zahradách, nebo ve skalkách, kde jsou efektními solitérami.[L 1] Ve velkých parcích má javor japonský a zvlášť jeho kultivary smysl vysazovat poblíž cest, nebo v zákoutích, tam kde jej návštěvník ocení, protože si jej všimne.

Často se pěstují řezem a ohýbáním tvarované a ozdobně poškozované stromy v malých miskách, které mají připomínat velké stromy - bonsaje.

Choroby a škůdci[editovat | editovat zdroj]

Škůdci netrpí, někdy může trpět, zvláště ve vlhku, houbovými chorobami.

Množení[editovat | editovat zdroj]

Kultivary se množí roubováním, původní druh řízkováním, v březnu, nebo červenci pod sklem, nebo semenem, které vyséváme na podzim.[L 1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Acer japonicum na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b Kanagawa Prefecture trees and shrubs: Acer japonicum Archivováno 4. 10. 2009 na Wayback Machine. (in Japanese; google translation)
  3. a b Japanese maples: Acer japonicum Archivováno 20. 6. 2008 na Wayback Machine. (in Japanese; google translation)
  4. Kanon tree book: Acer japonicum Archivováno 3. 3. 2016 na Wayback Machine. (in Japanese; google translation)
  5. (anglicky) Bluebell nursery Search: Acer japonicum: [online]. [cit. 2009-11-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-07-24. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c HIEKE, Karel; PINC, Miroslav. Praktická dendrologie, díl 1.,. 1.. vyd. [s.l.]: nakladatelství SZN, 1978. 000128363. 
  2. a b c d van Gelderen, C. J. & van Gelderen, D. M. (1999). Maples for Gardens: A Color Encyclopedia.
  3. a b Rushforth, K. (1999). Trees of Britain and Europe. Collins ISBN 0-00-220013-9.
  4. Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]