Javel – André Citroën (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Javel – André Citroën
Nástupiště na stanici
Nástupiště na stanici
StátFrancie
MěstoPaříž
Vznik30. září 1913
Linky10
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Javel – André Citroën je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 10 v 15. obvodu v Paříži. Nachází se na nábřeží Quai André-Citroën. Přes ulici je možné přestoupit na stanici linky RER C, přímá spojovací chodba zde však není.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 30. září 1913 při prodloužení linky 8 od stanice Beaugrenelle (dnes Charles Michels) po Porte d'Auteuil.

Trať směřující ze stanice na západ na druhý břeh Seiny byla z technických důvodů postavena netradičně. Koleje odtud vedou do stanice Mirabeau na pravém břehu řeky, ovšem vlaky ve stanici nestaví, ale míří po rampě překonávající velký výškový rozdíl do další stanice Église d'Auteuil. Ve stanici Mirabeau pak staví pouze vlaky z opačného směru.

27. července 1937 byl úsek linky 8 La Motte-Picquet – GrenellePorte d'Auteuil odpojen od linky 8 a stal se součástí linky 10.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice se skládá ze dvou částí. Javel je název staré vesnice s malým přístavem, která je zmiňována již v roce 1485 pod názvem Javetz. V roce 1777 zde vznikla chemická továrna, kde se vyráběl chlornan sodný. Druhá část je odvozena od názvu nábřeží Quai André Citroën. André Citroën (18781935) byl průmyslník a zakladatel automobilky Citroën, jehož továrna se nacházela nedaleko a v 90. letech 20. století na jejím místě vznikl městský park.

Stanice v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Na nástupišti byly plakáty a fotografie prezentující André Citroëna a jeho firmu, rovněž sedadla na stanici měla charakteristické šípové logo firmy Citroën. Ale tato výzdoba byla odstraněna na počátku 21. století při renovaci stanice v rámci obnovy pařížského metra.

Stanice Javel je zmíněna v písni francouzského zpěváka Charlese Tréneta Y'a d'la joie z roku 1936.[1]

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Javel - André Citroën (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Boulogne – Pont de Saint-Cloud Metro v PařížiLinka 10 směr Gare d'Austerlitz
Église d'Auteuil (Mirabeau) Javel – André Citroën Charles Michels

Boulogne – Pont de Saint-CloudBoulogne – Jean JaurèsPorte d'AuteuilMichel-Ange – MolitorMichel-Ange – AuteuilChardon-LagacheÉglise d'AuteuilMirabeauJavel – André CitroënCharles MichelsAvenue Émile ZolaLa Motte-Picquet – GrenelleSégurDurocVaneauSèvres – BabyloneMabillonOdéonCluny – La SorbonneMaubert – MutualitéCardinal LemoineJussieuGare d'Austerlitz