Jasmín růžokvětý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJasmín růžokvětý
alternativní popis obrázku chybí
Jasmín růžokvětý (Jasminum beesianum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďolivovníkovité (Oleaceae)
Rodjasmín (Jasminum)
Binomické jméno
Jasminum beesianum
Forrest & Diels, 1912
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jasmín růžokvětý (Jasminum beesianum) je okrasný, rychle rostoucí, opadavý, popínavý keř, oblíbený především v zahradách. Charakteristická je sladká vůně květů této rostliny.[1]

Název[editovat | editovat zdroj]

Jak už jméno napovídá, název této rostliny vychází z charakteristického rysu - růžové barvy květů, které jsou na keři velmi nápadné.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jasminum bessianum je popínavý světlomilný keř. Roste do výšky až 3 metrů.[2] V létě kvete růžovými, sladce vonícími květy. V zimě jsou na keři nápadné černé lesklé bobule. Tento keř je typický především v Číně[3] (konkrétně oblasti Kuej-čou, Sečuán, Jün-nan) a Tibetu. Pěstuje se většinou na písčitých, vlhkých a úrodných půdách.

Listy[editovat | editovat zdroj]

Keř má světlezelené listy. Jejich barva je matně zelená a na povrchu jsou nenápadně chlupaté. Listy jsou jednoduché, kopinaté, vstřícné. Čepel listu se ostře zužuje, řapík je zkroucený a dosahuje délky od 0,5 do 3 mm. Listy jsou 3 až 5 cm dlouhé a až 2 cm široké. Žilnatina je zpeřená – je vidět střední žebro listu, přičemž postranní žilkování není tak výrazné.

Květy[editovat | editovat zdroj]

Jasmín kvete v létě od června do srpna. Květy mají trubkovitý tvar, jsou světle až tmavě růžové a produkují sladkou vůni. Květů může být od 1 až 5 a jsou cca 15 mm široké. Kvetou v úžlabí listů a rostou na 0,2–1,8 cm dlouhých stoncích. Květy jsou šestičetné, květenství je postranní – bočné. Na konci má oválné cípy – je jich od 4 do 8 a jsou dlouhé 3–9 mm. Kalich má 5 až 7 zužujících se kališních lístků, které jsou hladké až huňaté a dlouhé 3–10 mm.

Plody[editovat | editovat zdroj]

V období zimy má jasmín plody. Bobule mají tmavě černou, lesklou barvu a jsou kulaté. Jsou 5–12 mm dlouhé a 5–9 mm široké.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Jasmín byl využíván odnepaměti v zemích jako Alžírsko či Egypt. Svou pozici si získal pro léčivé účinky ve formě sirupů, čajů z listů či květů. Výluh má blahodárné účinky na nervovou soustavu, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Dále se používá proti křečím a odbourává stres. Zajímavé je, že jasmín může mít i afrodiziakální účinky a v čínské medicíně se používá také jako kloktadlo při zánětu ústní dutiny. V kosmetickém využití je jeho charakteristická vůně oblíbená jako esence francouzských parfémů.[4] Může být využíván i jako olej pro suchou pokožku.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Přestože je jasmín světlomilný, je lepší pěstovat ho na mírně zastíněných místech, aby nedošlo ke spálení lístků. Jasmín je popínavým, rychle rostoucím keřem, který potřebuje oporu – ta je většinou ve formě zahradních domků, u nichž je pěstován především pro svůj vzhled. Co se týče klimatu, snese jasmín krátkodobé sucho i lehkou zimu (až do −5 °C). Ve větších mrazech je nutné jasmín chránit.

Další druhy[editovat | editovat zdroj]

  • Jasmín křovitý (Jasminum fruticans) – S tímto druhem se můžeme setkat v jižní Evropě. Má husté vzpřímené zelené větve. Dorůstá až 0.5 m a jeho drobné květy kvetou žlutě.
  • Jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum)- Vyskytuje se v západní Číně. Kvete od prosince do března a má žluté květy. Jeho stonky dorůstají až 3 m a jsou bezlisté[5] .
  • Jasmín velkokvětý (Jasminum grandiflorum) – Tento stálezelený jasmín dorůstá až 2 m, je velmi choulostivý, kvete na jaře a na podzim. Jeho listy jsou složeny ze 7-9 lístků. Bílé květy jsou uspořádány do trubkovitých pěti až šestičetných bílých okvětních lístků.
  • Jasminum angulare – Dorůstá 2 i více metrů, je to choulostivý stálezelený, popínavý jasmín, který kvete na konci léta. Má tmavězelené listy a malé květenství složené z pětičetných bílých květů.
  • Jasmín arabský (Jasminum sambac) – Používaný hlavně v kosmetickém průmyslu; dorůstá výšky až tří metrů, listy 5 – 12 cm dlouhé, široce vejčité, špičaté a na lícové straně lesklé.[4]
  • Jasmín pravý (Jasminum officiale)
  • Mnohé další druhy

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Jasmín se může množit řízkováním. Řízkování by mělo probíhat během léta, kdy odebrané stonkové řízky necháme zakořenit ve vlhké půdě po dobu více než 1 měsíce, aby nové kořínky byly odolné.[4]

Škůdci[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na webu magazínu 100+1 ZZ. www.stoplusjednicka.cz [online]. [cit. 2021-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-08-23. 
  2. KOBLÍŽEK, J. Jehličnaté a listnaté dřeviny našich zahrad a parků. Praha: Sursum, 2008. ISBN 80-7323-117-4. 
  3. PASEČNÝ, Petr. Listnaté dřeviny pro zahrady a skalky II. Praha: Grada, 2001. 
  4. a b c KUNTE, ŽELEZNÝ. Okrasné rostliny tropů a subtropů. Praha: Grada, 2008. 
  5. HESSAYON, Dr. D. G. Okrasné stromy a keře na zahradě. Praha - Plzeň: Beta-Dobrovský, 1997. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]