Jeskyně Zlomísk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jaskyňa zlomísk)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní přírodní památka
Jaskyňa zlomísk
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Základní informace
Vyhlášení2001
Rozlohax ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresLiptovský Mikuláš
Souřadnice
Jeskyně Zlomísk
Jeskyně Zlomísk
Další informace
Kód1747
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jeskyně Zlomísk se nachází východně od Liptovského Mikuláše, v Národní přírodní rezervaci Jánská dolina. Její dva vstupní otvory se nacházejí poblíž soutěsky nad vyvěráním Štiavnice v nadmořských výškách 809 m a 854 m, přibližně 19 m a 64 m nad dnešním tokem Štiavnice. Horní vchod je dobře přístupný a pravděpodobně odnepaměti známý pastýřům a dřevorubcům. Druhý vchod byl uměle proražený z důvodu snadnějšího přístupu do jeskynních prostor. Celková délka známých jeskynních prostor dosahuje 10 445 m s hloubkou 147 m, což jeskyni řadí mezi nejvýznamnější jeskyně na Slovensku.

V některých částech jeskyně se nachází bohatší krápníková výzdoba, zejména brčka a palicovité stalagmity vyrůstající z písčitých sedimentů. V jeskyni zimují čtyři druhy netopýrů. Početnější z nich je netopýr velký (Myotis myotis).

Chráněné území[editovat | editovat zdroj]

Jaskyňa zlomísk je národní přírodní památka ve správě příspěvkové organizace Správa slovenských jeskyní. Nachází se v katastrálním území obce Liptovský Ján v okrese Liptovský Mikuláš v Žilinském kraji. Území bylo vyhlášeno či novelizováno v roce 2001 na rozloze x ha. Ochranné pásmo nebylo stanoveno.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]