Jaroslav Kopejtko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Kopejtko
Datum narození1892
Místo narozeníRakousko-Uhersko
Datum úmrtí1953
Místo úmrtíČeskoslovensko
PřezdívkaProkop
Klubové informace
Konec hráčské kariéry
Poziceútočník
Mládežnické kluby
Sportovní kroužek Viktoria Letná
Sk Bubeneč
SK Letná
SK Olympia Praha VII
Profesionální kluby
Roky Klub
1911
1911–1912
1912–1916
AC Sparta Praha
SK Olympia Praha VII
Viktoria Žižkov
Szeged
Slovan Vídeň
Teplitzer FK
Viktoria Žižkov
AC Sparta Praha
Malostranský SK
AFK Union Žižkov
→ Šipka znamená hostování hráče v daném klubu.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jaroslav Kopejtko (18921953) byl český fotbalista, útočník. Vítěz Poháru dobročinnosti v letech 1913, 1914 a 1916.

Fotbalová kariéra[editovat | editovat zdroj]

Ve čtrnácti letech spoluzakládal Sportovní kroužek Viktoria Letná. Dále působil v SK Bubeneč a SK Letná, později odešel do tehdy známého klubu SK Olympia Praha VII, kde hráli zde například Pilát a Fivébr. V roce 1911, ve věku 19 let přišel na Letnou do Sparty, kde potvrdil své střelecké kvality. Následně se na rok vrátil do Olympie Praha VII, v roce 1912 ho přivedl předseda Rudolf Henčl do SK Viktorie Žižkov.

Do Viktorky Žižkov přišel v době, kdy se klub dotáhnul na Spartu a Slavii. V Pohár dobročinnosti v roce 1912 Viktorka prohrála se Slavií 3:4, o rok později získala cennou trofej po finálovém vítězství nad Slavií 2:O. Vítězství se podařilo Viktorce obhájit v roce 1914 (ve finále nad Slavií 1:0) a v roce 1916 (finále se Spartou 3:0). Tím získala pohár jako trojnásobný vítěz do trvalého vlastnictví.

V té době již zuřila 1. světová válka a Jaroslav Kopejtko odchází na vojnu, i tam hrál fotbal a střílel góly. Nejprve v Szegedu, později ve Vídni za místní Slovan. Hrál ale bez souhlasu Českého svazu i Viktorky Žižkov a byl za to doživotně diskvalifikován. Za Slovan Vídeň nastoupil v 57 utkáních, ve kterých vstřelil 113 gólů. Po válce je na radu bývalého spoluhráče z SK Bubeneč Karla Koželuha angažován do Teplitzer FK, který působil v rámci německého fotbalového svazu. Po dvou letech zařídila Viktorka jeho amnestii a vrátil se na Žižkov. V roce 1921 vstřelil ve 44 zápasech 72 gólů.

Během roku 1921 působil i v týmu Old boys Viktorky Žižkov a připravoval se na konec sportovní kariéry. Když v roce 1921 odjížděla Sparta na španělské turné, kde se měla střetnout s FC Barcelona o evropský primát, vzpomněli si na něj funkcionáři. Sparta v Barceloně před 65 tisíci diváky vyhrála 3:2 a dva góly Sparty vstřelil právě Jaroslav Kopejtko-Prokop. V brance Barcelony stál tehdejší nejslavnější brankář světa Ricardo Zamora, velký konkurent i přítel Františka Pláničky.

Z Viktorky odešel do Malostranského SK a následně do AFK Union Žižkov, kde vykonával funkci trenéra. Za Viktorii Žižkov sehrál 232 zápasů za první mužstvo a nastřílel 380 gólů.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JEŘÁBEK, Luboš: Český a československý fotbal: lexikon osobností a klubů 1906–2006, Praha, Grada 2007.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]