Jaroslav Kábrt (malíř)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Kábrt
portrét Jaroslava Kábrta
portrét Jaroslava Kábrta
Narození26. ledna 1929
Korolevo
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí16. ledna 1991 (ve věku 61 let)
Hradec Králové
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánímalíř
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jaroslav Kábrt (26. ledna 1929, Korolevo, Podkarpatská Rus16. ledna 1991, Hradec Králové) byl český malíř, keramik a umělecký sklář.[1]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se roku 1929 v Korolevu (Králově nad Tisou) na Podkarpatské Rusi (dnešní Ukrajina), kde jeho otec sloužil jako četník. V roce 1946 jako mladý výtvarník amatér, namaloval obraz Konec války prezidentu Edvardu Benešovi při oslavě bratří Čapků. Po ukončení gymnázia v Trutnově v roce 1948 následovalo studium na Vysoké škole pedagogické do roku 1950 u profesorů Cyrila Boudy, Martina Salcmana a Karla Lidického. V letech 1950–56 absolvoval přípravnou školu u Vlastimila Rady, všeobecnou školu a speciální ateliér u Vratislava Nechleby na Akademii výtvarných umění v Praze a za diplomní práci inspirovanou z kraje svého mládí Selské guberno získal hlavní cenu akademie.

Čtyři roky pracoval v muzeu v Poděbradech. Od roku 1960 bydlel v Hradci Králové, kde pracoval ve Vlastivědném muzeu (dnešním Muzeu východních Čech). Po roce 1968 byl vyloučen ze Svazu umělců a musel hledat nové formy výtvarné činnosti; dokladem toho je monumentální malba na zdi na ploše 14x9 m v Hradci Králové. Orientace na keramiku a práci se sklem mu přinesla další uplatnění. V ateliéru v Černilově měl i vlastní vypalovací pec. Jako samostatný umělec vystavoval v Poděbradech, Hradci Králové, Jičíně, Olomouci i v Malých Svatoňovicích, kde si vystavěl nový dům vedle svých rodičů v hostinci zvaném „Brno“. Zemřel v Hradci Králové 16. ledna 1991.

Je autorem mozaiky na poliklinice ve Foerstrově ulici v Hradci Králové.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Záznam v katalogu Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové
  2. Labská Kotlina II. www.panelaci.cz [online]. [cit. 2021-11-30]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Slovník českých a slovenských výtvarných umělců. 1950-2000. 2000

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]