Jarinje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jarinje
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška695 m n. m.
StátKosovoKosovo Kosovo
Jarinje
Jarinje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jarinje je vesnice na severním okraji Kosova, na jejímž severozápadním okraji leží stejnojmenný hraniční přechod mezi Kosovem a Srbskem spravovaný silami Severoatlantické aliance. Administrativně ves náleží pod opštinu Leposavić. V roce 1991 mělo 357 obyvatel.[1] V roce 1971 byla do Jarinja zavedena elektřina a od roku 1992 má město telefonní spojení.[1] První zmínka o vesnici pochází z roku 1327.

V této části Kosova je obyvatelstvo převážně srbské a na hraničním přechodu došlo několikrát k násilným střetům mezi Srby, kteří neuznávají nezávislost Kosova a tedy ani hranici, a příslušníky mezinárodního společenství, kteří přechod spravují. Střety na této hranici medializovaly celé místo; díky nim je jméno Jarinje v srbském (ale též i albánském tisku) často přítomné. K zatím posledním střetům došlo na přechodu v červenci 2011.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b STAMENKOVIĆ, Srboljub. Geografska enciklopedija naselja Srbije 2 (Ž-Lj). Beograd: Stručna knjiga, 2000. ISBN 86-82657-14-7. Kapitola Jarinje, s. 395. (srbština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]