Jardin Nelson-Mandela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jardin des Halles)
Jardin Nelson-Mandela
Skleník v Jardin des Halles
Skleník v Jardin des Halles
Lokalita1. pařížský obvod, FrancieFrancie Francie
Zeměpisné souřadnice
Rozloha4 ha
Založeno1988
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jardin Nelson-Mandela (do roku 2013 Jardin des Halles, tj. Zahrada haly) je veřejný park, který se nachází v Paříži v 1. obvodu. Park byl vybudován na místě staré pařížské tržnice Halles de Paris, po které získal své původní jméno. Jeho rozloha činí 4 ha. Pod ním se rozkládá rozsáhlé obchodní centrum Forum des Halles. V roce 2013 byl park pojmenován po jihoafrickém státníkovi Nelsonu Mandelovi.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Park se rozkládá na části bývalé tržnice zbořené v roce 1973. Jeho architektem je Louis Arretche, který jej navrhl v roce 1986 a otevřen pro veřejnost byl v roce 1988.

Po úmrtí Nelsona Mandely 5. prosince 2013 navrhl tehdejší pařížský starosta Bertrand Delanoë přejmenovat park na Mandelovu počest. Pařížská rada tento návrh přijala a park byl dne 19. prosince 2013 přejmenován.[1]

Vybavení parku[editovat | editovat zdroj]

Zahrada je postavena na desce nad obchodním centrem Forum des Halles. Protíná ji několik cest. Allée Jules-Supervielle je osázená lípami a kaštany, zatímco Allée Saint-John-Perse je charakteristická fontánami a bazény. V zahradě se nachází mnoho arkád, které svým vzhledem upomínají na staré haly bývalé tržnice.

V západní části parku se nachází podzemní tropický skleník o rozloze 450 m2 osvětlený čtyřmi skleněnými pyramidami. Na severovýchodě se rozkládá zahrada Jardin Lalanne. V parku je umístěno i několik uměleckých děl.

Panoramatický pohled na park
Panoramatický pohled na park

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jardin des Halles na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]