Janko Prunk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Janko Prunk
Janko Prunk v roce 2015
Janko Prunk v roce 2015
Narození30. prosince 1942 (81 let)
Loka pri Zidanem Mostu, Německá říšeNěmecká říše Německá říše
BydlištěLjubljana, Slovinsko
Národnostslovinská
Alma materUniverzita v Lublani
Povoláníhistorik, politik
ZaměstnavateléFakulta sociálních věd, Ljubljanská univerzita
TitulMgr., Ph.D.
Nábož. vyznánířímský katolík
Funkceministr zahraničí
Webwww.jankoprunk.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Janko Prunk (zvuk audio) (* 30. prosinec 1942, Loka pri Zidanem Mostu, dnešní Slovinsko) je slovinský historik, zabývající se moderní historií a politik, v letech 1992–1993 ministr pro Slovince mimo Slovinsko a národní menšiny Slovinska. Věnuje se psaní v oblasti analytické politologie, moderní historie, vznikem moderních politických formací a historií sociální a politické filozofie ve Slovinsku. Sepsal taktéž dějiny politických hnutí ve Slovinsku od konce 19. století do druhé světové války, obzvláště o slovinském křesťanském socialismu, a dějiny slovinských národních otázek.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v malé vesnici Loka pri Zidanem Mostu (součást Sevnice) ve středním Slovinsku, které bylo v té době součástí Němci okupovaného Dolního Štýrska. V roce 1966 absolvoval studium historie a sociologie na Ljubljanské univerzitě, titul magistra pak získal na stejné univerzitě v roce 1972. V roce 1976 obdržel titul doktora filozofie za disertační práci o vztazích mezi slovinským křesťansko-socialistickým hnutím a Komunistickou stranou Slovinska v Osvobozenecké frontě slovinského lidu. V letech 1984 a 1988 získal stipendium od Nadace Alexandera von Humboldt, což mu umožnilo pokračovat v jeho studiích v Kolíně nad Rýnem a Freiburku. Později pracoval jako výzkumný pracovník na Freiburské univerzitě. Mezi léty 1966 až 1995 spolupracoval s Institutem moderních dějin v Ljubljani. V současnosti je profesorem na fakultě sociálních věd Ljubljanské univerzity.

Je také členem Institutu evropské historie v Mohuči a starší odborný asistent v Centru pro evropské integrační studia v Bonnu.

Politika[editovat | editovat zdroj]

Prunk se také aktivně účastní politického dění. Jako obdivovatel Jože Pučnika vstoupil do Demokratické opozice Slovinska krátce po demokratizaci této země. Byl aktivním členem Slovinské demokratické strany (mezi léty 1989 a 2003 známé jako Slovinská sociálně demokratická strana). Mezi 1992 a 1993 byl ministrem pro Slovince mimo Slovinsko a národní menšiny Slovinska v prvním koaličním kabinetě Janeza Drnovšeka.

Po roce 1994 se Prunk stáhl z politiky na deset let. Před parlamentními volbami 2004 agitoval za Slovinskou demokratickou stranu. V roce 2005 byl jmenován ministrem zahraničí Dimitrijem Rupelem do funkce prezidenta Slovinsko-chorvatské historické komise. Tato komise byla vytvořena vládami obou zemí za účelem projasnění historie vztahů mezi těmito státy. Mezi léty 20042008 byl předsedou vnitrostranického výboru pro školství Slovinské demokratické strany. V roce 2008 na tento post rezignoval z důvodu nesouhlasu s vládní politikou prosazování soukromých univerzit. Po této rozluce se stranou se stal velmi kritickým na premiéra Janeze Janšu, kterého obvinil z toho, že je "liberální s autoritativními prvky, který aspiruje na post slovinského Piłsudského".

Po parlamentních volbách 2008 Prunk vysvětlil svoje zklamání nad Slovinskou demokratickou stranou jako následek jejího neo-liberálního obratu. Podle jeho názoru se strana obrátila zády k ideálu sociálního státu jejího zakladatele Jože Pučnika. Také kritizoval příliš charismatický způsob vedení strany prezidentem Janšou. Podle něj strana pravděpodobně zkolabuje, pokud Janša rezignuje.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Janko Prunk napsal více než 400 odborných článků a 15 knih. Jeho kniha A brief history of Slovenia : historical beckground of the republic of Slovenia je jednou z nejkomplexnějších prací o moderních slovinských dějinách.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Janko Prunk na anglické Wikipedii.