Jan Vodák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Jan Vodák, Ph.D.
SídloZlín
Osobní údaje
Datum narození16. prosince 1969 (54 let)
Místo narozeníOstrava, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
PotomciNatálie Vodáková

Tadeáš Vodák

Klára Vodáková
Alma materKarlova univerzita
Masarykova univerzita
multimediální obsah na Commons
citáty na Wikicitátech
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Vodák (* 16. prosince 1969, Ostrava) je zakladatel Salesiánského střediska mládeže v Teplicích a spoluzakladatel Salesiánských klubů mládeže, od roku 2011 povoláním personální konzultant.

Život[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě v roce 1988 studoval teologii v Litoměřicích na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě. V době revolučních změn přerušil studium a založil Salesiánské středisko mládeže[1] (Centrum volného času) v Teplicích v Čechách, kde ve věnoval dětem ve volném čase a zejména těm, které se potulovali po ulicích. Když bylo toto středisko uživeníschopné, pokračoval ve studiích teologie na Karlově univerzitě v Praze.

Spoluzaložil celorepublikovou organizaci Salesiánské kluby mládeže, která zakládala centra volného času v Čechách a Moravě. V roce 1996 byl vysvěcen na kněze. Nastoupil do Zlína a zde spoluzaložil Salesiánský klub mládeže[2] na sídlišti Jižní Svahy. Po třech letech se rozhodl, že nebude bezprostředně závislý na církvi a bude se živit samostatně. O rok později se oženil a věnoval se dospívajícím ve Zlínském školství. V roce 2006 ukončil doktorandské studium na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a získal titul Ph.D. Ve své dizertační práci se zaměřil na vliv klimatu školy na rozvoj závislostí a šikany.[3] Postupně svou činnost přesunul do oblasti firem a sociálních zařízení, kde se zaměřil na řešení konfliktů a rozvoj vnitřní kultury. V roce 2009 absolvoval kurz Systemické párové a rodinné terapie a od té doby řešil konflikty v rodinách. V roce 2011 absolvoval kurz Systemické supervize a koučování a rozšířil svou činnost o koučink podnikatelů a firem. V koučinku absolvoval dlouhodobý – 500 hodinový výcvik a vystudoval personalistiku. Nyní se věnuje systematickému zlepšování interní komunikace ve firmách. Zaměřuje se zejména na výrobní a obchodní firmy.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Sociálně patologické jevy v prostředí střední školy. Brno: Masarykova univerzita, 2006. 271 s. Dostupné online. 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Salesiáni v Teplicích [online]. Teplice: Salesiáni Dona Boska [cit. 2013-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-03-15. 
  2. Salesiánský klub mládeže Zlín [online]. Zlín: Salesiáni Dona Boska [cit. 2013-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-11-01. 
  3. VODÁK, Jan. Sociálně patologické jevy v prostředí střední školy. Brno, 2006. 271 s. Disertační práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta – Katedra pedagogiky. Vedoucí práce Pavel Mühlpachr. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]