Jan Rozenplut ze Švarcenbachu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Rozenplut ze Švarcenbachu
Narození1550
Červenka
Úmrtí4. června 1602 (ve věku 51–52 let)
Šternberk
Povoláníspisovatel, katolický kněz, kněz a hudební skladatel
Tématacírkevní správa a duchovní hudba
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jan Rozenplut ze Švarcenbachu (asi 1550 v Července4. června 1602 ve Šternberku) byl katolický kněz, důležitý činovník v církevní správě na Moravě a autor náboženských písní, sestavitel kancionálu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z rodu, který přišel do českých zemí z Norimberku v 15. století. Studoval v Olomouci a v roce 1580 získal obročí v Uničově. Poté působil jako farář v Litomyšli a posléze jako děkan v Lanškrouně. Již v roce 1583 se opět nalézal na Moravě a začal spolupracovat s biskupem Stanislavem Pavlovským na rekatolizaci. Za tímto účelem získal pozici kanovníka v Brně, spolufaráře u sv. Jakuba a následně znojemského arciděkana. Od roku 1588 byl proboštem v augustiniánském klášteře ve Šternberku a pod jeho pravomoc spadal i klášter v Olomouci.

V době svého působení v klášteře vypracoval svoje klíčové dílo, tedy Kancionál, to jest sebrání zpěvův pobožných, kterých k duchovnímu potěšení každý veřejný křesťan na vejroční svátky i jiných svatých památky i časy užívati může. Dílo vyšlo s podporou kardinála Františka z Ditrichštejna v Olomouci roku 1601 u Jiříka Handle. Kancionál má více autorů a není zcela patrno, které písně složil sám Rozenplut. Důležitost tohoto díla spočívá v položení základů nově se rodící barokní křesťanské lyriky a to i v teoretické formě Rozenplutovy předmluvy.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Jan Rozenplut ze Švarcenbachu
  • KALISTA, Zdeněk. České baroko. Praha: Evropský literární klub, 1941. S. 345–346. 
  • Máša, Oldřich : Jan Rosenplut ze Švarcenbachu. In: Tajemství z podzemí. Podivuhodné osudy dvojic. Moravský Beroun, Moravská expedice 2002, s. 54-62.
  • Ernest, Alois : Erb Rosenblutův. In: Tajemství z podzemí. Podivuhodné osudy dvojic. Moravský Beroun, Moravská expedice 2002, s. 68-69.
  • Talašová, Kristýna : Prvotisk s vlastnickou poznámkou probošta Jana Rozenpluta. In: Tajemství z podzemí. Podivuhodné osudy dvojic. Moravský Beroun, Moravská expedice 2002, s. 63-67.