Jan Lidral

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Lidral
Osobní informace
Datum narození19. března 1929
Místo narozeníHluboká nad Vltavou, Československo
Datum úmrtí24. ledna 1982
Místo úmrtíČeské Budějovice, Československo
StátČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Výška185 cm
PřezdívkaHlubocký Cortéz
Klubové informace
Aktivní roky1949–1960
Poziceobránce
KlubyZSJ SKP České Budějovice
ATK Praha
Dynamo Karlovy Vary
TJ VŽKG Ostrava
DSO Slavoj České Budějovice
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Mistrovství světa v ledním hokeji
bronz MS 1955 ČSR
Československá hokejová liga
zlato 1950/51 ZSJ SKP České Budějovice
stříbro 1951/52 ATK Praha
bronz 1957/58 TJ VŽKG Ostrava

Jan Lidral (19. března 1929, Hluboká nad Vltavou24. ledna 1982, České Budějovice) byl československý hokejový obránce. Mezi jeho přednosti patřila bruslařská stabilita a byl specialistou na klasické bodyčeky. Absolvent strojní průmyslovky v Písku.

Hráčská kariéra[editovat | editovat zdroj]

S hokejem začínal v oddíle SK Zliv, který hrál na zamrzlém rybníku Bezdrev. Byl fyzicky zdatný a všestranný. Jako obounohý fotbalista se prosadil do jedenáctky SK České Budějovice. Ve dvaceti letech si šikovného hokejistu vyhlédli funkcionáři českobudějovického týmu. V lize se objevil v sezóně 1950/1951 jako pátý obránce a pomohl mužstvu k historicky prvnímu titulu pro jihočeský klub.[1]

V týmu dlouho nepobyl, perspektivní obránce nastoupil základní vojenskou službu, tu absolvoval v dnes již zaniklém ATK Praha. Jelikož měl problémy s disciplínou, vedení týmu nemělo o jeho další služby zájem, nabídka přišla okamžitě z karlovarského Dynama. Politickým rozhodnutím byl mladý obránce přesunut z Karlových Varů do Ostravy za účelem zvýšení jeho hráčských schopností, a to po boku reprezentanta Václava Bubníka. Představy se ale nenaplnily. V dresu Vítkovic odehrál pět sezon, mezi největší úspěchy patřilo třetí místo. V poslední vítkovické sezoně 1959/60 tým skončil jedenáctý a spolu s dvanáctou Opavou sestoupil. Poté se vrátil do jižních Čech, českobudějovický tým po roce v druhé lize se vracel do nejvyšší soutěže a obránce Lidral měl být posilou ... ale dlouhodobé porušování životosprávy se na hráči podepsalo a po několika dalších výstřelcích byl z týmu vyhozen, čímž se jeho sportovní kariéra uzavřela.

Jako reprezentant se zúčastnil olympiády v roce 1952 bez medailového umístění. Na mistrovských šampionátech hrál dvakrát, a to na MS 1953 ve švýcarských městech Curych a Basilej a na MS 1955 v Německu, kde získal svoji jedinou medaili, bronzovou.

V reprezentačním dresu odehrál celkem 20 zápasů a vstřelil 1 gól.

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Z dnešního pohledu by Jan Lidral byl vhodným terčem bulváru.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. České Budějovice 1950/51
  2. Jan Lidral: Zlatý kluk, skvělý sportovec, ale také bohém. historie.hokej.cz [online]. [cit. 2015-01-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-03-12. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]