Jan Jiří z Arnimu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Jiří z Arnimu

Narození1583
Boitzenburg, Braniborsko
Úmrtí28. duben 1641
Drážďany, Sasko
RodičeBernd von Arnim
Vojenská kariéra
Hodnostpolní maršál
Doba služby1612–1635
SloužilBraniborsko
Svatá říše římská
Sasko
Velelsaská armáda
Válkytřicetiletá válka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Jan Jiří z Arnimu, německy Hans Georg von Arnim-Boitzenburg, (158328. dubna 1641, Drážďany) byl voják a později saský polní maršál, politik a diplomat během třicetileté války. Měl dobré kontakty s Valdštejnem z dob, kdy byl Valdštejn jeho nadřízený. Později, když se Sasko rozhodlo rozejít se s císařem ve zlém, stal se polním maršálem, vedl invazi do Čech a jednal s Valdštejnem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Arnim se narodil v Boitzenburger Land, v braniborské marce. Studoval ve Frankfurtu nad Odrou, Lipsku a v Rostokách. Později v roce 1612 vstoupil do služeb pruského dvora v Královci, později tuto službu musel vzdát následující rok kvůli souboji. Poté sloužil ve švédské i polské armádě a v roce 1624 vstoupil do služeb císařské armády. Bojoval s Valdštejnem u Stralsundu a vedl císařské vojsko na pomoc Polsku proti švédskému králi kterého porazil 27. června 1629 v bitvě u Sztumu. Kvůli restitučnímu ediktu ale Arnim, který byl luterán, císařské vojsko opustil a vstoupil do služeb saského kurfiřta Jana Jiřího I. Saského.

Poté švédský král přiměl saského kurfiřta Jana Jiřího ke spolupráci. Arnim vedl jízdu u Breitenfeldu v roce 1631 a později, když se armáda rozdělila, vedl saskou část při vpádu do Českého království a dobyl Prahu. Valdštejn po něm chtěl, aby se přidal na jeho stranu a společně vyhnali všechny cizince ze sv. říše, tedy Švédy, ale i Španěly, to však Arnim odmítal. V roce 1633 Arnim z Čech odtáhl a nechal švédskou armádu v čele s Thurnem napospas vévodovi frýdlantskému, který dobyl všechny pevnosti obsazené císařskými nepřáteli. Na protest proti pražskému míru v roce 1635 Arnim dezertoval, ale byl zadržen švédským vrchním velitelem Axelem Oxenstiernou a převezen do Švédska v roce 1637, odkud utekl následujícího roku a zemřel v Drážďanech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hans Georg von Arnim-Boitzenburg na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]