Jan Hnízdil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MUDr. Jan Hnízdil
Narození14. srpna 1958 (65 let)
Mnichovo Hradiště,
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
NárodnostČeská
Alma mater1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy
Povoláníinternista, celostní a rehabilitační lékař, autor odborných a popularizačních knih, zdravotní poradce
Znám jakoprůkopník české komplexní a psychosomatické medicíny
TitulMUDr.
OceněníBludný balvan (2015)
Politická stranaKomunistická strana Československa (1976–1989)
Webhttp://hnizdozdravi.cz/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jan Hnízdil (* 14. srpna 1958, Mnichovo Hradiště[1]) je český zdravotní poradce, celostní a rehabilitační lékař, jeden z průkopníků české komplexní a psychosomatické medicíny a také autor a spoluautor celostně-medicínsky zaměřených odborných a popularizačních knih. Po odchodu z České lékařské komory kvůli sporům s jejím vedením ztratil oprávnění k výkonu lékařské praxe v Česku a stal se zdravotním poradcem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jan Hnízdil vystudoval s červeným diplomem 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, byl atestovaným internistou a rehabilitačním lékařem, po studiu pracoval jako odborný asistent na katedře tělovýchovného lékařství FTVS UK. Během studií a práce odborného asistenta na FTVS UK byl do roku 1989 členem Komunistické strany Československa, za což se podle svých slov dodnes stydí.[2][3] Deset let vedl rehabilitační oddělení fakultní polikliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jako externista také přednášel problematiku dopingu[4] a sportovní zátěže na 3. LF UK v Praze. Stal se také členem akreditační komise Ministerstva zdravotnictví ČR pro psychosomatiku.

V roce 2024, po předcházejících sporech s vedením České lékařské komory ohledně tématu proticovidových opatření a nátlaku na experimentální genetickou vakcinaci (technologie mRNA de facto genové terapie),[5][6][7] byl podle práva členem ČLK do 29. února 2024, své členství ukončil neuhrazením povinného poplatku k 1. březnu 2024, a protože je členství v ČLK pro každého lékaře v ČR povinné, ztratil tím možnost předepisovat léky, posílat pacienty na další vyšetření a všechna další s tím související oprávnění. Ve svých 65 letech tak navázal na svou předchozí praxi lékaře jako zdravotní poradce[8] a Hnízdo zdraví předal kolegovi psychosomatikovi.

Veřejné působení[editovat | editovat zdroj]

Jan Hnízdil je znám díky svému veřejnému působení a knihám, snaze o výklad medicíny celostně (komplexně, holisticky), tj. tak, že zdravotní stav pacienta výrazně závisí na jeho psychickém stavu a na jeho tzv. životním příběhu, kdy případná nemoc zapadá do kontextu pacientova života a řešení jednotlivých životních situací. Znám je také pro kritiku současného jednostranně biologického zaměření moderní západní medicíny a snaze o jeho vyvážení o celostní (holistický, komplexní) pohled a návrat ke kořenům a pravému smyslu medicíny. Dále se opakovaně veřejně vyjadřoval k problematice dopingu ve vrcholovém sportu, o kterém napsal ze svých zkušeností sportovního lékaře knihu Doping, aneb, Zákulisí vrcholového sportu. Kritizuje, podle něj chorobnou, provázanost zdravotnického systému a lobby nadnárodních farmaceutických firem. Doporučuje a usiluje o změny ve vz. dělávání budoucích lékařů ve smyslu výrazného rozšíření výuky psychosomatiky pro všechny budoucí lékaře bez ohledu na budoucí specializaci, protože psychosomatiku chápe (vedle dokonalé znalosti biologické – školní medicíny) jako jádro a výchozí bod pro další jednání a pomoc pacientům. Tyto myšlenky shrnul např. ve své netradičně pojaté knize o přístupu k vlastnímu zdraví každého člověka s názvem Mým marodům: Jak vyrobit pacienta.[9]

Pracuje s podobně smýšlejícími kolegy a přáteli (dříve také např. s filozofem a životním poradcem Ing. Janem Konfrštem[10][11]) na budování nového psychosomatického a vzdělávacího zdravotnického centra s názvem Hnízdo zdraví, které založil, a které se podle Jana Hnízdila má stát základem nového, komplexního způsobu medicínské praxe a vzdělanosti, potažmo nového medicínského paradigmatu.

Během covidové doby byl silným kritikem nošení roušek v přírodě, postavil se restrikcím ze strany vlády. Za jeho názory mu byl ke konci roku 2021 po více než deseti letech redakčně uzavřen blog na portálu Aktuálně.cz. Zřídil si tak nový blog na zpravodajském portálu Echo24.cz, respektive blogosvět.cz, kde dále publikuje jak své texty, tak texty dalších odborníků a přátel (např. MVDr. Jana Urbánka MBA, nebo Jana Konfršta). Silně kritizoval celospolečenské dopady proticovidových restrikcí zejména na nejmladší generaci a celkové sebepoškození společnosti přehnanou hysterií.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Proti tvrzením Jana Hnízdila o psychosomatice se postavil svým prohlášením výbor Společnosti psychosomatické medicíny ČLS JEP. Předseda společnosti, Vladislav Chvála, se pro Medical Tribune dokonce vyjádřil v tom smyslu, že Hnízdilovo pojetí psychosomatiky devalvuje tento obor na úroveň amatérského léčitelství.[12]

V roce 2015 mu byl českým spolkem skeptiků Sisyfos (jehož býval dříve členem) udělen zlatý Bludný balvan za diskreditaci psychosomatické medicíny v očích odborné i laické veřejnosti.[13] Doktor Hnízdil, jako bývalý aktivní člen Českého klubu skeptiků Sisyfos, zareagoval na udělení této anticeny tak, že si ji přišel slavnostně převzít a pronesl svou děkovnou řeč ke shromáždění klubu ve Strouhalově posluchárně v budově MFF Univerzity Karlovy.[14][15]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Všichni jsou psychopati, jenom já jsem letadlo
  • Příběhy obyčejného uzdravení
  • Zaříkávač nemocí: Chcete se léčit, nebo uzdravit?
  • Mým marodům: Jak vyrobit pacienta
  • Cvičení při bolestech zad
  • Doping, aneb, Zákulisí vrcholového sportu

Dále je Jan Hnízdil také spoluautorem těchto knih:

  • Kronika doby covidové
  • Jak účinně čelit bolestem zad
  • Vadné držení těla dětí
  • Jak léčit nemoc šílené medicíny, aneb, Hippokratova noční můra
  • Akupunktura: Mýty a realita
  • Artróza v psychosomatickém přístupu: Artróza kyčelního kloubu

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NLN, s.r.o. – Nakladatelství lidové noviny: Jan Hnízdil [online]. NLN [cit. 2021-11-11]. Dostupné online. 
  2. MÜLLER, Jan; HNÍZDIL, Jan. Rebel Hnízdil: rozhovory s MUDr. Janem Hnízdilem, aneb, S odvahou a humorem v časech dobrých i zlých. [s.l.]: Muza books, 2021. 251 s. ISBN 978-80-908205-0-0. S. 121-134. 
  3. https://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=10191 Psychopati v politice škodí zdraví - rozhovor s Janem Hnízdilem, včetně otázky na jeho členství v KSČ
  4. HNÍZDIL, Jan, Petr TŘEŠŇÁK a Petr BUŠTA. Doping aneb Zákulisí vrcholového sportu. Praha: Grada, 2000. Strom života. ISBN 80-7169-776-1.
  5. https://www.blogosvet.cz/article/moje-komora-mi-nerozumi-4FKcG Vyjádření MUDr. Jana Hnízdila na jeho blogu na blogosvet.cz s názvem Moje komora mi nerozumí, 21. června 2023
  6. https://www.blogosvet.cz/article/vylouceni-ceske-lekarske-komory-OoauZ Vyjádření MUDr. Jana Hnízdila na jeho blogu na blogosvet.cz s názvem Vyloučení České lékařské komory, 10. července 2023
  7. https://www.blogosvet.cz/article/mlceni-lekarske-komory-ve8my Vyjádření MUDr. Jana Hnízdila na jeho blogu na blogosvet.cz s názvem Mlčení lékařské komory, 15. srpna 2023
  8. https://www.blogosvet.cz/article/doktor-nerad-bgVPe Příspěvek MUDr. Jana Hnízdila na jeho blogu na blogosvet.cz, kde připomíná termín ukončení svého členství v ČLK, tj. do konce února 2024
  9. HNÍZDIL, Jan. Mým marodům: jak vyrobit pacienta. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010. ISBN 978-80-7422-067-8.
  10. https://web.archive.org/web/20160411172635/http://hnizdozdravi.cz/nas-tym Archivní verze webu Hnízda zdraví z r. 2016, kde je uveden Jan Konfršt jako člen týmu
  11. https://web.archive.org/web/20160429141108/http://hnizdozdravi.cz/nas-tym/121-ing-jan-konfrst - Medailonek Jana Konfršta jako člena týmu Hnízda zdraví, kde působil jako životní poradce (arcivní verze webu, 2016)
  12. Výbor Psychosomatické společnosti ČLS se ohrazuje proti tvrzením MUDr. Hnízdila. tribune.cz [online]. Medical Tribune, 2015-03-11 [cit. 2020-01-08]. Dostupné online. 
  13. Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2015 - MUDr. Jan Hnízdil za diskreditaci psychosomatické medicíny v očích odborné i laické veřejnosti. sisyfos.cz [online]. Český klub skeptiků Sisyfos, 2016-04-01 [cit. 2020-01-08]. Dostupné online. 
  14. Videozáznam vystoupení MUDr. Jan Hnízdila během slavnostního předávání Bludných balvanů za rok 2015, 1. 4. 2016 (YouTube)
  15. Videozáznam předávání Bludných balvanů za rok 2015; řeč (respektive "laudatio", tedy "velebení") členů Sisyfa a samotné předání zlatého Bludného balvanu MUDr. Hnízdilovi a jeho následná děkovná řeč (v čase záznamu 38:30 - 50:20) 1. 4. 2016 (YouTube - Kanál LLionTV)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HORKÝ, Petr. Hausbot: rozhovory o životě a spokojenosti. [s.l.]: Universum (Euromedia Group), 2024. 248 s. ISBN 978-80-242-8449-1. S. 166-179. 
  • MÜLLER, Jan; HNÍZDIL, Jan. Rebel Hnízdil: rozhovory s MUDr. Janem Hnízdilem, aneb, S odvahou a humorem v časech dobrých i zlých. [s.l.]: Muza books, 2021. 251 s. ISBN 978-80-908205-0-0. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]