Jan Dvořák (spisovatel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
doc. PhDr. Jan Dvořák
Narození10. května 1937
Československo Litomyšl
Úmrtí8. prosince 2021 (ve věku 84 let)
Hradec Králové
PseudonymJan Robert
PovoláníVysokoškolský učitel, prozaik, editor, nakladatel, redaktor, literární kritik, filmový teoretik
Národnostčeská
Alma materUniverzita Karlova
Tématapróza, vydávání, editace, teorie filmu a literární kritika
DětiPhDr. Nella Mlsová Ph.D.
VlivyOtakar Kubín
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jan Dvořák (10. května 1937 Litomyšl8. prosince 2021[1] Hradec Králové) byl český prozaik, editor, nakladatel, redaktor, filmový teoretik a literární kritik.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Litomyšli, ovšem od roku 1938 žil v Kolíně, kam se jeho rodina přestěhovala. Později (1945) žil v Praze, kde studoval na Střední průmyslové škole grafické obor polygrafie. Po maturitě roku 1957 studoval na Filozofické fakultě UKPraze dějepis a český jazyk a literaturu. Studium zde ukončil roku 1962 a o šest let později získal doktorát (práce s názvem: Prozaické dílo L. Aškenazyho). Během svého studia působil jako externí redaktor v časopise Plamen a také v nakladatelství Práce. Navštěvoval také přednášky na FAMU. Potom, co absolvoval dvouletou vojenskou prezenční službu, působil jako středoškolský učitel na Střední průmyslové škole strojnické v Rychnově nad Kněžnou.

Roku 1966 nastoupil jako redaktor do Východočeského nakladatelství (Kruh) v Hradci Králové, do roku 1970 byl jeho šéfredaktorem, v letech 19901992 pak jeho ředitelem. Jan Dvořák v letech 19741980 externě pracoval jako dramaturg i autor v divadle Drak. Od roku 1992 vyučoval český jazyk a literaturu na Vysoké škole pedagogické v Hradci Králové, na které se roku 1994 stal vedoucím katedry českého jazyka a literatury.[2]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Literární tvorba Jana Dvořáka je velice obsáhlá. Mezi jeho díla patří novely, romány, povídky a eseje. Zabývá se také literární a filmovou teorií a kritikou. Své povídky, odborné studie i recenze z oblasti filmu a literatury začal publikovat již za svého vysokoškolského studia. Mezi časopisy, do kterých přispíval, patří: Film a doba, Impuls, Kmen, Literární měsíčník, Literární noviny, Mladá fronta, Plamen, Tvorba, Zlatý máj či Nové knihy, kde působil také jako člen redakční rady. Roku 1969 v Hradci Králové spoluzakládal měsíčník Texty, ve kterém byl také členem redakční rady. Publikoval také v dalších tiskovinách, jako jsou například Pochodeň (Hradecké noviny), Hradecký kurýr, Oko.

Dále spolupracoval s hradeckým studiem Českého rozhlasu. Je členem východočeského střediska Obce spisovatelů, českého centra mezinárodního PEN klubu. Dále byl také předsedou Akademického filmového klubu Univerzity Hradec Králové, své místo zaujímal i v redakční radě nakladatelství Gaudeamus v Hradci Králové. V letech 20032005 byl v komisi pro udílení státních cen za literaturu Ministerstva kultury ČR. Také byl členem Literárněvědné společnosti v Praze.[3][4]

Próza[editovat | editovat zdroj]

Knižně vydal několik novel, románů a povídek.

V analytických románech z 80. let kritizuje pokleslé formy života, zejména kariérismus, neupřímnost mezilidských vztahů a konzumní životní styl.

Editorská činnost[editovat | editovat zdroj]

V době svého působení v nakladatelství Kruh byl editorem řady knih, připravil a uspořádal literární výbory.

Redaktor a vydavatel[editovat | editovat zdroj]

Jan Dvořák vydal a redigoval řadu sborníků začínajících autorů:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zemřel spisovatel a vysokoškolský pedagog Jan Dvořák [online]. Univerzita Hradec Králové, Pedagogická fakulta [cit. 2022-10-27]. Dostupné online. 
  2. BENÝŠKOVÁ, Jarmila, František Vích. Literární Hradec Králové. 1. vyd. Hradec Králové: Okresní knihovna Hradec Králové, 1994. 185 s. S. 33. 
  3. KDO JE KDO v české slavistice
  4. a b c d BENÝŠKOVÁ, Jarmila, František Vích. Literární Hradec Králové. 1. vyd. Hradec Králové: Okresní knihovna Hradec Králové, 1994. 185 s. S. 33-34. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]