Jan Alfréd Holman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Alfréd Holman
Narození17. dubna 1901
Týnec nad Labem
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí20. dubna 1980 (ve věku 79 let)
Mnichov
Západní NěmeckoZápadní Německo Západní Německo
Povolánírežisér, filmový producent, scenárista a filmový režisér
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jan (Josef) Alfréd Holman (17. dubna 1901 Týnec nad Labem[1]20. dubna 1980 Mnichov, Západní Německo) byl český filmový režisér, producent a scenárista.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Jan Alfréd Holman, také znám jako Josef Holman, absolvoval po maturitě technickou universitu v Praze a dosáhl titulu inženýra. Zúčastnil se soutěže o návrh na stavbu Nuselského mostu, ve kterém navrhoval možnost parkování v jeho sloupech.

Ve 20. letech 20. století pracoval jako redaktor v novinách Tribuna, později byl spoluvydavatelem časopisu Trn. Pracoval také ve firmě Škoda, v oddělení rozvoje závodních automobilů. Angažoval se také v Československem rozhlasu, krátkou dobu byl hlasatelem Radiožurnálu. Ve 20. letech 20. století byl činný jako filmový dokumentarista a natáčel různé dokumentární a reklamní filmy, např. Revoluce krve a ducha. Ve 30. a 40. letech 20. století byl J. A. Holman poměrně populárním filmovým tvůrcem, který se věnoval i dabingu.[2] V roce 1932 debutoval fikčním němým filmem Rajská narkóza s Ellou Šárkovou. Historicky film Port Arthur, natočený v roce 1936 v barrandovském studiu, měl také německou a francouzskou verzi, ve které Holman podpořil Nikolase Farkase jako asistent režie. Filmovou komedii Děvčata, nedejte se! natočil Holman spolu s Hugo Haasem, válečné drama Zborov (1938) s Georgem Nightingalem (Jiřím Slavíčkem). V roce 1940 Minulost Jany Kosinové, 1941 Modrý závoj podle svého scénáře. Roku 1941 Holman také natočil romantické drama Rukavička, rovněž podle scénáře, který sám napsal. V druhé polovině roku 1942 následoval film Láska, vášeň a žal, který vznikl ve studiích Barrandov v německé produkci pro Prag-Film. J. A. Holman roku 1945 natočil slavný dokumentární film o návratu prezidenta Beneše z Košic do Prahy nazvaný Vlast vítá.

V roce 1948 za dramatických okolností dvakrát emigroval (poprvé byli zatčeni) s Milošem Havlem do Rakouska a poté do Západního Německa, kde se nadále příležitostně věnoval filmové tvorbě, která již ale nebyla příliš četná ani významná. Např. roku 1957 natočil romantickou komedii s hudbou Zwei Herzen voller Seligkeit (Dvě srdce plná blaženosti), roku 1960 dokumentární film nazvaný Bilderbuch Gottes (Obrázková knížka Boží). V roce 1965 převzal režii jednoho dílu dokumentární televizní série Survival (Přežít). To byla pravděpodobně poslední režisérská práce J. A. Holmana. Od roku 1950 až do své smrti byl také režisérem v rozhlasové stanici Svobodná Evropa v Mnichově.

Jan (Josef) Alfred Holman zemřel 20. dubna 1980 v Mnichově, kde je pochovaný na hřbitově Nordfriedhof (Severní hřbitov) na Ungererstr.

Režie[editovat | editovat zdroj]

Scénář[editovat | editovat zdroj]

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]