Jan Šlechta ze Všehrd

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o českém humanistovi a diplomatovi. O členu české Strany zelených pojednává článek Jan Šlechta.
Jan Šlechta ze Všehrd
Narození24. ledna 1466
Blevice
Úmrtí29. srpna 1525 (ve věku 59 let)
Kostelec nad Labem
Alma materUniverzita Karlova
Povolánífilozof a diplomat
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jan Šlechta ze Všehrd (24. ledna 1466 asi Blevice u Kralup nad Vltavou29. srpna 1522 Kostelec nad Labem) byl český humanista a diplomat jagellonského období.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel ze staré české rodiny vladyků ze Všehrd (tvrz u Žatce), z níž je známější jeho strýc[1] Viktorin Kornel ze Všehrd. Vystudoval svobodná umění na artistické fakultě pražské university a 20. září 1483 získal titul bakalář. O rok později získal titul magistra. V téže době byl Viktorín Kornel děkanem téže fakulty.

Roku 1486, tedy ve věku dvaceti let, vstoupil do služeb českého krále Vladislava II. Jagellonského. Pobýval zejména na jeho dvoře v Budíně. Kromě češtiny hovořil a psal latinsky, německy a maďarsky. Vyjednávacími schopnostmi, osobními styky i náklonností dosáhl brzy u nerozhodného krále značného vlivu na politiku.

Literární dílo[editovat | editovat zdroj]

Šlechta vedl rozsáhlou, převážně latinskou korespondenci s významnými humanisty své doby, mj. Bohuslavem Hasištejnským z Lobkovic (v letech jeho budínského působení 1502- 1503), s olomouckým Augustinem Käsenbrotem, s německým humanistou Konrádem Celtisem alias Pickelem, či italským humanistou Jeronýmem Balbem, italsky psaným Girolamo Balbi.

Roku 1504 Šlechta odešel z dvorské služby spravovat své statky ve středních Čechách a věnovat se literárním zájmům. Shromáždil rozsáhlou knihovnu, kterou však po jeho smrti dědicové rozprodali. Z jeho vlastní literární činnosti se dochovaly pouze příležitostné básně a korespondence (přibližně čtyřicet listů). K jeho nejvýznamnějším adresátům patřili Erasmus Rotterdamský, Jeroným Balbus, Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic, Řehoř Hrubý z Jelení, Augustin Olomoucký, Stanislav Thurzo a další.

Nejvýznamnější filosofický spis Microcosmus Šlechta napsal kolem roku 1500 během svého pobytu v Budíně. Spis volně zpracovává tezi italského filozofa novoplatonika Marsilia Ficina (1433 – 1499) o polaritě makrosvěta a mikrosvěta, které Bůh stvořil jako vzájemné analogie (popsal je v díle Teologia platonica). Přátelé Šlechtovo dílo velmi oceňovali a vybízeli ho, aby rukopis vydal tiskem. Šlechta úpravy rukopisu stále odkládal, ačkoliv jej 30. dubna 1522 dedikoval olomouckému biskupovi Stanislavu Thurzovi. Po jeho smrti se spis ztratil.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠLECHTA, Antonín Petr. Jan Šlechta ze Všehrd a jeho rod. Praha: A. P. Šlechta, 1925. 167 s. (Rodopisné rozhledy. Z pravěku do nověku). Dostupné online. S. 74. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Josef TRUHLÁŘ : Humanismus a humanisté v Čechách za krále Vladislava II.. Nákladem České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění. Praha 1894
  • Josef VLČEK a kolektiv : Dějiny české literatury I. . Praha 1960
  • ŠLECHTA, Antonín Petr. Jan Šlechta ze Všehrd a jeho rod. Praha: A. P. Šlechta, 1925. 167 s. (Rodopisné rozhledy. Z pravěku do nověku). Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]