Jan-Matěj Rak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan-Matěj Rak
Základní informace
Narození28. května 1977 (46 let)
Jyväskylä
Žánryfolk
Povolánízpěvák, kytarista, písničkář a učitel hudby
Nástrojehlas
RodičeŠtěpán Rak
SídloPraha 16
Webjanmatejrak.cz
Významný nástroj
kytara
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan-Matěj Rak (* 28. května 1977, Jyväskylä, Finsko) je český kytarista, písničkář a komunální politik. Studoval fotografii na FAMU a učitelství na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Studia nedokončil.

Jeho otcem je český kytarista a hudební pedagog Štěpán Rak.

V hudbě se zaměřuje na interpretaci židovských písní (skupina Chesed, duo Marion s Monikou Žákovou), hraje skladby Jaroslava Ježka a melodie ze starých filmů, které si upravuje pro kytaru a vystupuje také sám jako písničkář se svými písničkami. Doprovázel také písničkářku Martinu Trchovou (hraje také na jejích albech Maxisingl a Čerstvě natřeno), ta dokonce nazpívala jednu jeho píseň (Malá samba o srdci) na své album Čerstvě natřeno (2005, Indies Records).

Jan-Matěj Rak také působil ve skupině Natalika zaměřené na worldmusic.

V roce 2007 vydal album Ježkovy Vwoči, které obsahuje 14 skladeb Jaroslava Ježka v instrumentální podobě zahrané na kytaru a výjimečně na další nástroje. Album se svými vlastními písničkami vydal až v roce 2011, již před tím ale některé vyšly na různých samplerech. V současnosti vystupuje také s písničkářem Frantou Vlčkem.

Jan-Matěj Rak byl dříve též aktivním bloggerem.

Od roku 2018 je zastupitelem Městské části Praha 16 (Radotín), kde žije. V roce 2022 kandidoval za uskupení Společně pro Radotín (TOP 09, KDU-ČSL, Zelení) na starostu, jím vedené uskupení však skončilo na druhém místě za vítěznou ODS.[1] Je členem TOP 09. [2]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Spoluúčasti[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Výsledky voleb | volby.cz. www.volby.cz [online]. [cit. 2023-01-06]. Dostupné online. 
  2. Kandidáti do zastupitelstva – Společně pro Radotín [online]. [cit. 2023-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2023-01-06.