James May

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
James May
Rodné jménoJames Daniel May
Narození16. ledna 1963 (61 let)
Bristol, Velká Británie
AliasCaptain Slow (Kapitán šnek) Kapitán orientační smysl
Alma materLancasterská univerzita
Oakwood High School
Pendle College, Lancaster
Thomas Rotherham College
ChoťSarah Frater
Partner(ka)Sarah Frater
PříbuzníDavid May
Český dabingDaniel Dítě
Některá data mohou pocházet z datové položky.

James Daniel May (16. ledna 1963, Bristol, Velká Británie) je britský televizní moderátor, novinář a spisovatel. Patřil do trojice moderátorů Top Gearu a také týdně píše do rubriky pro The Daily Telegraph o automobilech. V Top Gearu, který moderoval spolu s Jeremym Clarksonem a Richardem Hammondem má přezdívku „Kapitán šnek“ ("Captain Slow") kvůli svému velmi bezpečnému stylu jízdy a ještě bezpečnějšímu smyslu pro bloudění. Po odchodu z Top Gearu v roce 2015 se trio rozhodlo uvádět nový pořad The Grand Tour.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

James se narodil v Bristolu 16. ledna 1963 jako jeden ze 4 dětí (má 2 sestry a 1 bratra) Chodil na základní školu v Newportu a pokračoval ve studiu Rotherhamu, následně absolvoval hudební vědy na Lancaster University. Na střední škole byl součástí chlapeckého pěveckého sboru ve Whistonu a je vášnivým hráčem na flétnu a piano. Po absolvování univerzity pracoval v kanceláři nemocnice v Chelsea.

Momentálně žije James v Londýně (Hammersmith) se svou přítelkyní, taneční kritičkou Sarah Frater, se kterou je od roku 2000. Společnost jim dělá kocour Fusker, který byl dar od manželky Richarda Hammonda, Mindy.

May vlastnil a vlastní velký počet aut: Bentley T2, Triumph 2000, Alfa Romeo 164, Jaguar XJS, Porsche Boxster S (o kterém prohlašuje, že je jediné, které si pořídil nové), Mini Cooper, Ferrari F430 a další, včetně motocyklů. Má náklonnost k prestižním autům jako jsou Rolls-Royce a Bentley, jednoduchým vozům typu Fiat Panda a dalším. Často však používá skládací kolo od firmy Brompton Bicycle. Autoškolu úspěšně absolvoval až na druhý pokus a tvrdí: „Ti nejlepší to zvládnou až napodruhé.“ Také se považuje za experta přes Rolls-Royce.

James vlastní pilotní licenci na lehká letadla, avšak nezískal oprávnění létat v noci

Objevil (dle jeho vlastního tvrzení) pramen Nilu. A to společně se svými kolegy z Top Gearu v 19. sérii tohoto pořadu. Našel ho v Tanzanii na druhé straně Viktoriina jezera, než myslí ostatní. Na to, že leží v těchto místech, jelikož je to dál od Gibraltaru než se uvádí, přišel „orangutan“ Jeremy Clarkson.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

May pracoval od 80. let pro The Enginner a později také pro Autocar magazín, ze kterého byl vyhozen. Napsal mnoho sloupků pro Car Magazine a Top Gear magazín. Napsal knihu May On Motors, která je souhrnem jeho sloupků. Dále napsal Notes From The Hard Shoulder, James May’s 20th Century a další.

James May se poprvé ukázal v Top Gearu v roce 1999 na nějakou dobu, poté se opakovaně přidal v 2. sérii v roce 2003, kde získal svou přezdívku "Captain Slow". I přes tuto přezdívku překvapil diváky svou rychlou jízdou s Bugatti Veyron (407 km/h – téměř 1/3 rychlosti zvuku) a následně s Bugatti Veyron 16.4 Super Sport dosáhl rychlosti 417 km/h. V Top Gearu působil 12 let až do ukončení spolupráce s hlavní moderátorskou trojicí.

Stal se společně s Jeremym Clarksonem jedním z prvních lidí, kteří cestovali na Severní magnetický pól s použitím upraveného modelu Toyoty Hilux. Později v Top Gearu prohlásil, že tam vlastně nechtěl, a stal se tak prvním člověkem, který se dostal na Severní magnetický pól a nechtěl tam.

Také projel bolivijskou džungli se Suzuki SJ413 a pokračoval s tímto vozem přes "Cestu smrti" – Yungas Road – přes Andy až k Pacifiku. A dále celou Indii, Jižní Afriku, Vietnam, Patagonii a různé státy USA, to vše se svými kolegy z Top Gearu.

Nyní spolu se svými bývalými kolegy z Top Gearu moderuje show The Grand Tour, což je obdoba starého Top Gearu od společnosti Amazon. Vznikla poté, co Top Gear ukončil spolupráci s Jeremy Clarksonem a jeho kolegové Richard Hammond a May (a také producent Andy Wilman) se následně rozhodli odejít dobrovolně. Poté založili vlastní show, tedy The Grand Tour.

Pořady[editovat | editovat zdroj]

Kromě Top Gearu James moderoval dokument pro Sky o žralocích – Inside Killer Sharks a také James May's 20th Century, který pohlížel na objevy a vynálezy 20. století. V roce 2008 také moderoval James May's Big Ideas, kde cestoval po celém světě a hledal různé vynálezy a myšlenky, které byly použity ve sci-fi.

V roce 2006 spolupracoval James s Ozem Clarkem v Oz and James's Big Wine Adventure, pořadu, ve kterém oba cestovali po Francii – May je zapřisáhlý "pivař". V druhé sérii, v roce 2007, cestovali po vinařské Kalifornii a následně ve 3. sérii se oba vydali za vínem po Británii, a to v roce 2009.

Dále také provází pořadem James May's man lab na kanálu Discovery Channel.

Další Pořady: Hračky Jamese Maye (James May's ToyStories). Tento pořad odvysílala v roce 2012 i televize Prima Cool. Natočil také dokumentární sérii James May: Our Man in Japan, ve které putuje po Japonsku.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.csfd.cz [online]. [cit. 2020-06-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]