James Blunt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
James Blunt
James Blunt (2018)
James Blunt (2018)
Základní informace
Rodné jménoJames Hillier Blount
Narození22. února 1974 (50 let)
Tidworth, Anglie
PůvodAnglieAnglie Anglie
ŽánryPop rock
Folk rock
Povolánímuzikant
Aktivní roky2004 – Současnost
VydavateléWarner, Atlantic, Custard
Manžel(ka)Alexandrina Wellesley (od 2014)
RodičeCharles Blount a Jane Ann Farran Amos
Webwww.jamesblunt.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

James Blunt, vlastním jménem James Hillier-Blount, (* 22. února 1974 Tidworth) je britský zpěvák, který se v roce 2005 stal známým svým prvním albem Back to Bedlam a především singlem „You're Beautiful“. Jeho styl je směsicí jazzu, rocku a soulu, občas bývá srovnáván s ranou tvorbou Eltona Johna. Kromě zpěvu hraje Blunt na řadu hudebních nástrojů, jako jsou například klavír, klávesové nástroje a kytara.

Navštěvoval školu v Harrow a následně nastoupil na Královskou vojenskou akademii v Sandhurstu. Před uvedením svého alba byl důstojníkem britské armády a dokonce sloužil v mírových silách NATO v Kosovu. 9. dubna 2002 na pohřbu Královny Matky Alžběty, byl mezi těmi, kteří nesli rakev.

První úspěch[editovat | editovat zdroj]

Jeho první singl, „High“, se ve Velké Británii nedostal do žebříčku Top 100. Přesto byl společností Vodafone vybrán pro jejich reklamu v Itálii. Díky tomu se v této zemi nakonec probojoval do Top 10. Druhý singl „Wisemen“ již v Británii uspěl o něco více, umístil se 44. Před Vánoci 2005 jej pro změnu v Česku použil ve své reklamě T-Mobile.

Byl to až třetí singl, „You're Beautiful“, který se stal zlomovým hitem. Na britském žebříčku začínal 12. místem, ale během šesti týdnů se mu podařilo probojovat až na vrchol. Písnička také byla často hraná v rádiích a protlačila tak i album Back to Bedlam na první pozici hitparády alb. Dokonce se mu podařilo sesadit album X & Y od Coldplay.

Po úspěchu „You're Beautiful“ v Británii se písnička dostala i do kontinentální Evropy a stala se jedním z největších letních hitů 2005. Ve Spojených státech se do rádií neprobojovala, až na newyorské rádio WPLJ.

Videoklipy všech jeho tří dosavadních singlů jsou plné symbolismu a temných obrazů. Ve videoklipu „High“ je zahrabán v poušti, ve „Wisemen“ je chycen jako rukojmí a v „You're Beautiful“ naznačuje sebevraždu.

Koncerty v Česku[editovat | editovat zdroj]

18. července 2006 koncertoval i v Česku, a to v zahradě Pražského hradu a 29.10.2008 v pražské Tesla Aréně. Dne 8. září 2018 koncertoval v Havířově na Havířovských slavnostech. V pátek 6. března 2020 vystoupil v pražské Tipsport aréně.[1]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Alba[editovat | editovat zdroj]

Singly[editovat | editovat zdroj]

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

  • The Great Stand Up to Cancer Bake Off — 2020

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Recenze: Baladýr James Blunt vzbuzoval emoce jen místy. iDNES.cz [online]. 2020-03-07 [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]