Jakub Smolík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jakub Smolík
Jakub Smolík (2022)
Jakub Smolík (2022)
Základní informace
Narození18. září 1959 (64 let)
Domažlice, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Žánrypopmusic, country,
Povolánízpěvák
DětiNikola Brokešová, Karolína Hobzová, Petra Smolíková, Jakub Smolík
Webjakubsmolik.cz
Významný nástroj
kytara
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jakub Smolík, vlastním jménem Jaroslav Smolík (* 18. září 1959 Domažlice) je český zpěvák.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Pochází z Hradových Střimelic, je absolventem Strojní průmyslové školy v Kolíně. V roce 1975 založil se spolužákem Lubošem Trnkou svoji první skupinu, nazvali ji Travaléři. Mezi lety 1978 a 1980 absolvoval vojenskou službu v Českých Budějovicích. Na vojně založil taneční a dechový orchestr Horizont, spolu s touto skupinou získali mnoho ocenění. Po vojně v letech 19821985 absolvoval studium na konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. V této době působil v rockových skupinách Rockyt a Kroket. V roce 1986 započal spolupráci s Lucií Bílou a skupinou Maximum Petra Hanniga. A právě producent Petr Hannig je Smolíkův objevitel, on je také původcem jeho uměleckého jména Jakub – původně se totiž jmenoval Jaroslav po otci (ke změně byl donucen). V tomto období nazpíval hit Až se ti jednou bude zdát, který poprvé zazněl v pořadu Pozor, začínáme.

V následujícím roce 1987 spolupracoval se zpěvačkami Martou Stravovou a Martinou Formanovou. Také vystupoval společně s Lukášem Vaculíkem, Miroslavem Moravcem a Dagmar Veškrnovou.

V letech 19881989 absolvoval turné šedesáti koncertů po celém Sovětském svazu. V roce 1992 vydal propagační desku u kamaráda Franty Kasla (Briami) s názvem Až se ti jednou bude zdát. V tomto roce mu u firmy Carmen Jiřího Zmožka vyšlo CD Největší hity country zpívá Jakub Smolík a po úspěchu tohoto CD následovalo v roce 1992 CD Největší hity country 2. V roce 1992 se mu narodila první dcera Nikola. Na písně Prý chlapi nebrečí a Ave Maria natočil videoklipy. Na koncertním turné vystupoval s Jiřím Zmožkem a Radoslavem Brzobohatým.

V roce 1993 nazpíval dvě alba s herečkou, zpěvačkou a moderátorkou Šárkou Tomanovou. V roce 1995 natočil klip na text Vítězslava Nezvala O nespočetné kráse těla. Další videoklip Víš vznikl v roce 1996, zahrála si v něm Petra Voláková.

V roce 1997 se mu narodila druhá dcera Karolína, která v současné době žije ve Zlíně, kde se i narodila.

Mezi lety 1996 a 1998 spolupracoval s Michalem Davidem na dětských projektech Písničky Ferdy mravence, Štědrý večer s panem Ladou a Méďa Béďa a jeho přátelé. V roce 1998 natočil další dva videoklipy – Živá láska (s Evou Vejmělkovou) a úspěšný hit Má Jenny.

V roce 2000 spolupracoval s Petrem Jandou a Alešem Brichtou, společně nazpívali píseň a natočili videoklip Každej si meleme svou. Začal vystupovat i na živých koncertech se skupinou Zlatí paroháči. V polovině září roku 2002 odletěl do USA, kde se zúčastnil motocyklové jízdy po slavné Route 66. V roce 2003 byl koncert v pražském Branickém divadle vyprodán, dvakrát za jeden den. V polovině prosince byl v anketě Český slavík vyhlášen skokanem roku. Na koncertě v Lucerně 9. listopadu 2005, kde jako hosté vystupovali Lenka Filipová, Wabi Daněk, Bohouš Josef, Martin Maxa, Josef Vojtek, Gábina Goldová a další, převzal zlatou desku za CD Chci ti říct.

Rodina a koníčky[editovat | editovat zdroj]

Jakub Smolík, vystoupení v Duchcově v roce 2010

V roce 2006 se mu s přítelkyní Petrou narodila dcera Petruška. Vlastnil malou cukrárnu ve Stříbrné Skalici. I když cukrárna prosperovala, tak s podnikáním v cukrárně skončil pro nedostatek času. Má kladný vztah k esoterice.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • 1978 cena diváků v soutěži amatérských umělců Zpěvák Polabí (spolu s Lubošem Trnkou)
  • 1987 cena za nejúspěšnější píseň roku – Duhová deska
  • 2003 cena – Český slavík – skokan roku

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Kompilace[editovat | editovat zdroj]

  • 2003 České super hity 6Popron Music19. Holka s bílou halenou
  • 2005 Hity z české diskotéky – Panther – 09. Prý chlapi nebrečí
  • 2006 Tv Hity z tv seriálů a filmů Universal Music12. Sen Kovbojů (Ze Seriálu Zdivočelá Země) -(2CD)
  • 2006 Snídaně v trávěUniversal Music08. Zachraňte milenky
  • 2007 Den, kdy se vrátí láskaUniversal Music18. Zahrada ticha
  • 2007 Ak nie si mojaUniversal Music15. Stýskání
  • 2007 Nejlepší country výběr všech dobUniversal Music17. Zachraňte milenky (na cd1) -(2CD)

Seznam písní[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]