Jak básníkům chutná život

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak básníkům chutná život
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
Délka102 minut
Žánryfilmová komedie
romantický film
NámětLadislav Pecháček,
Dušan Klein
ScénářLadislav Pecháček
Dušan Klein
RežieDušan Klein
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDavid Matásek
Eva Vejmělková
Tomáš Töpfer
Pavel Kříž
Jana Hlaváčová
… více na Wikidatech
HudbaZdeněk Marat
KameraJosef Vaniš
StřihJiří Brožek
Výroba a distribuce
Premiéra1. června 1988
Předchozí a následující díl
Jak básníci přicházejí o iluze Konec básníků v Čechách
Jak básníkům chutná život na FPČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jak básníkům chutná život je česká komedie z roku 1987 a třetí díl básnické hexalogie režiséra Dušana Kleina na námět Ladislava Pecháčka. Hlavní role ztvárnili Pavel Kříž, Jana Hlaváčová, David Matásek, Eva Vejmělková a Míla Myslíková.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Po úspěšném zakončení studia medicíny Štěpán Šafránek nastupuje jako lékař na interní oddělení okresní nemocnice, absolvent FAMU Kendy získává místo asistenta režie v Československé televizi a v rodném Hradišti natáčí se štábem seriál. Po problémech s primářkou je Štěpán přeložen na místo obvodního lékaře v Bezdíkově, kde potkává svou novou lásku – učitelku hudby Alenu Hubáčkovou, „Píšťalku“ (Eva Vejmělková, dabuje ji Zlata Adamovská). S ní v závěru filmu odjíždí za novou prací do severních Čech.

Ve třetím díle básnické hexalogie se znovu setkáváme se Štěpánovými spolužáky ze studia: černoch „Mireček“ přijíždí s delegací OSN ze Ženevy na návštěvu do Československa, Vendulka „utěšitelka“ pracuje jako úřednice na ministerstvu zdravotnictví. Ve filmu se objevují nové zajímavé postavy: bláznivá fanynka Karla Gotta a zdravotní sestra v Bezdíkově Tonička (Jana Hlaváčová), řidič sanitky Písařík (Pavel Zedníček) nebo svérázný malíř a otec Píšťalky (Rudolf Hrušínský).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]