Jahangir Razmi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jahangir Razmi
Narození16. prosince 1947 (76 let)
Arák
Povolánífotograf, novinář a fotoreportér
OceněníPulitzer Prize for Spot News Photography (1980)
Webová stránkajahangirrazmi.ir
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Jahangir Razmi: Firing Squad in Iran, 27. srpna 1979, který v roce 1980 získal ocenění Pulitzer Prize for Spot News Photography
Jahangir Razmi: První páteční modlitba

Jahangir Razmi (* 16. prosince 1947 Arak Írán[1]) je íránský fotograf, který v roce 1980 získal ocenění Pulitzer Prize for Spot News Photography. Svůj snímek Firing Squad in Iran pořídil 27. srpna 1979 a byl publikován anonymně v íránském deníku Ettela'at, nejstarších dosud vycházejících novinách v Íránu. O několik dní později se fotografie objevila na titulních stránkách řady novin po celém světě. Fotografie byla jedinou anonymní, která vyhrála Pulitzerovu cenu v celé 90leté historii cen, neboť identita Razmiho jako jejího autora byla odhalena až v roce 2006.[2]

Firing Squad in Iran[editovat | editovat zdroj]

Dne 26. srpna 1979 se Bahrami dozvěděl o skupině kurdských bojovníků na Sanandajském letišti. Během 30-minutového stání bylo 11 lidí obviněno z trestných činů obchodování s lidmi, nošení střelné zbraně, vražd a podněcujících nepokoje a byli odsouzeni k smrti. Muži byli se zavázanýma očima odvedeni na letiště, kde stáli v řadě jen několik metrů od svých vrahů. Razmi se bez zásahu bezpečnostních sil dostal do těsné blízkosti, což mu umožnilo stát vpravo od kata a fotografovat vykonávání trestu smrti.

Razmi doručil své dvě ruličky filmu do kanceláří Ettela'at, a šéfredaktor Mohammed Heydari rychle rozhodl zveřejnit jednu z jeho fotografií. Byla to ta, na které jeden z katů ještě nevystřelil, zatímco jiní ano. Navíc se rozhodl publikovat snímek anonymně na ochranu fotografa před odvetou vlády. United Press International rychle objednalo kopii obrazu a předala ji svým kancelářím po celém světě, opět bez uvádění jména autora. Dne 29. srpna obrázek otiskly noviny jako například The New York Times nebo The Daily Telegraph s poznámkou o autorovi United Press International (UPI).

Snímek nadále přitahoval mezinárodní pozornost a byl nominován společností UPI na Pulitzerovu cenu. Bez znalosti autora fotografie, pouze s uvedením United Press International předložil hlavní editor redakce Larry DeSantis fotografii výboru Pulitzerovy ceny jako "anonymní UPI fotograf". Dne 14. dubna 1980 tak poprvé v historii Pulitzerovu cenu snímek anonymního autora.

Autor byl odtajněn až v roce 2006 na základě pátrání magazínu The Wall Street Journal.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jahangir Razmi's Official Website. Jahangirrazmi.ir. May 31, 2007. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 
  2. Joshua Prager, December 2, 2006. "A Photograph's Hidden History", Wall Street Journal, Weekend Edition, New York

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]