Jacob Merkelbach

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jacob Merkelbach
Narození29. dubna 1877
Amsterdam
Úmrtí6. února 1942 (ve věku 64 let)
Amsterdam
Povolánífotograf a portrétní fotograf
DětiMies Merkelbach
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jacob Merkelbach (29. dubna 1877 Amsterdam6. února 1942 tamtéž)[1] byl nizozemský fotograf a zakladatel jednoho z nejslavnějších fotografických studií v Amsterdamu, které se specializovalo na portrtétní fotografii dvacátého století. Elegantně zařízený podnik byl navštěvován především elitními bohatými občany Amsterdamu a známými osobnostmi z umění a divadla, jako například byli Mata Hari, Fien de la Mar, architektka Theo Mann-Bouwmeester, Willem Mengelberg nebo Abel Herzberg.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl synem Johanna Wilhelma Merkelbacha, majitele společnosti Merkelbach & Co, která na konci 19. století prodávala zařízení jako fotoaparáty, stereoskopy a laterny magicy. Nějakou dobu pracoval pro svého otce, oženil se a z manželství se jim narodila dcera. Poté, co jeho otec zemřel začal od roku 1913 vést vlastní fotografický obchod v Leidseplein číslo popisné 29 v pátém patře budovy Hirsch. Inspiroval se kolegy fotografy ve Vídni a Berlíně a přidal své vlastní představy o tvorbě portrétů, které pak mohl uplatnit v praxi.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Merkelbach měl elegantnější styl fotografování portrétů než jeho bratr, byl sladěný s nejnovější módou a vkusem. Věnoval se především módní a reklamní fotografii. Občas se účastnil soutěží a výstav.

Po smrti Jacoba Merkelbacha 6. února 1942 ateliér převzala jeho dcera Mies Merkelbach.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]