Jacob Jordaens

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jacob Jordaens
Jordaensova rodina
Jordaensova rodina
Narození19. května 1593
Antverpy
Úmrtí18. října 1678
Antverpy
Národnostvlámská
Povolánímalíř
Manžel(ka)Catharina van Noort
DětiJacob Jordaens (II)
Elisabeth Jordaens
Anna Catharina Jordaens
Hnutíbaroko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jacob Jordaens (19. května 1593 Antverpy18. října 1678 tamtéž) byl vlámský malíř raného baroka. Spolu s Peterem Pavlem Rubensem a Anthonisem van Dyckem tvořil trojici nejvýznamnějších antverpských mistrů vlámského baroka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z rodiny bohatého amtverpského obchodníka se lnem. Vyučil se u antverpského mistra Adama van Noorta, s jehož dcerou Kateřinou se roku 1616 oženil. V Antverpách si v roce 1620 otevřel vlastní dílnu, po prvních úspěšných zakázkách zději si dal postavit honosný dům. Údajně spolupracoval s Peterem Paulem Rubensem v jeho dílně, následně převzal mnohé jeho kompozice (například Lot s dcerami na útěku ze Sodomy), ale také nerealizované zakázky. V roce 1621 byl zvolen děkanem antverpského malířského cechu (gildy sv. Lukáše). Pracoval na zakázkách pro španělský a anglický královský dvůr, a především pro šlechtu v mnoha zemích Evropy. Roku 1671 spolu se svou dcerou přestoupil ke kalvinismu, což neovlivnilo jeho výběr klientely ani tematiku malby. Roku 1678 zemřel na mor, jehož hrůzy namaloval již roku 1555.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Jeho dílo je neobyčejně rozsáhlé díky jeho píli, organizačním schopnostem a tehdy mimořádně dlouhému věku 86 let. Zaměřoval se především na portrét a figuru, mezi jeho časté náměty patří mnohafigurové žánrové výjevy prostého života, dále náboženské a mytologické výjevy. Jeho styl se také výrazně vyvíjel. Vyšel ze stylu renesančního manýrismu, zpočátku maloval robustní postavy, dynamické kompozice v živých barvách, technicky často slabší. Později se u něj plně rozvinul barokní vliv Rubensův, oproti tomuto vzoru mají jeho kompozice výraznější kontury a efektní dekorativní detaily. Ačkoliv nikdy necestoval do Itálie (a pozvání vytrvale odmítal), je v jeho díle patrný vliv Caravaggia a Benátčanů. Kolorit jeho obrazů pod Caravaggiovým vlivem potemněl. Postavy – dosud plných rubensovských objemů – začaly být více stylizované, rukopis expresivní.

Tapisérie[editovat | editovat zdroj]

Jeho monumentální mnohafigurové kompozice posloužily často jako vzory pro tapisérie v bruselské královské manufaktuře. Objednávali si je také čeští šlechtici, například Schwarzenbergové pro své zámky Hluboká (cyklus Přísloví ve velké jídelně) a Český Krumlov[1]. Italský generál Ottavio Piccolomini si do zámku v Náchodě přivezl bruselské gobelíny podle Jordaensova cyklu Život na venkovském sídle.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

  • Roku 1993 byl u příležitosti 400. výročí jeho narození pojmenován asteroid č. 5232 Jordaens.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jarmila Blažková: Nástěnné koberce na státních zámcích Hluboká a Český Krumlov, Praha 1964

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ottův slovník naučný, díl XIII., heslo Jordaens Jacob
  • Jarmila Blažková, Bruselské nástěnné koberce 17. století na zámcích Hluboké a Českém Krumlově. Praha 1964, vlámsky Brusel 1970
  • Jan Nepomuk Assmann:Jacob Jordaens. Bohemia Comerz Praha 1998

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]