Izraelské osady na Sinajském poloostrově

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Izraelské osady na Sinaji (hebrejsky:התנחלויות בסיני -Hitnachlujot be-Sinaj, anglicky: Israeli settlements in Sinai) byla sídla zbudovaná Izraelem na Sinajském poloostrově poté, co tuto oblast okupovala v roce 1967 izraelská armáda během Šestidenní války.

Geografický a demografický přehled[editovat | editovat zdroj]

Celkem zde vzniklo 18 izraelských sídel (a další neoficiální), ve kterých žilo přes 7000 Izraelců. Kromě toho se v této oblasti nacházelo přes 170 vojenských zařízení izraelské armády a průmyslové areály postavené a provozované Izraelci (ropné pole Alma).[1] Izraelské osady na Sinaji se soustřeďovaly do dvou hlavních regionů: na severovýchodní okraj do okolí města Jamit, kde vznikl hustý blok izraelských sídel zvaný Chevel Jamit (חבל ימית), ve kterém v roce 1982 žilo 3000 Izraelců, a dále na pobřeží Akabského zálivu, kde vzniklo několik menších sídel, často s turistickým potenciálem, ve kterých žilo k roku 1982 1500 Izraelců.[2]

Vystěhování osad a osud jejich obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Všechny izraelské osady na Sinaji byly vystěhovány do roku 1982, kdy se v rámci Egyptsko-izraelské mírové smlouvy vrátila celá Sinaj pod egyptskou suverenitu. Obce v bloku Chevel Jamit byly většinou zbořeny, zástavba osad podél Akabského zálivu byla zachována a stala se základem zdejšího turistického průmyslu (například dnešní egyptské město Šarm as Šajch).

Mnozí evakuovaní osadníci se pak usadili nedaleko od Sinaje, těsně za izraelsko-egyptskou hranicí. Vyrostly tu pro ně nové zemědělské vesnice jako například Ejn ha-Besor, kam se přesunuly některé rodiny ze zrušených osad Charuvit, Nevi'ot, Sadot, Ugda, Pri'el, Jamit, Dikla, Netiv ha-Asara a Talmej Josef.[3] Některé vysídlené osady na Sinaji jejich obyvatelé přestěhovali a znovu založili ve vlastním Izraeli. To je případ osady Netiv ha-Asara, místo které byl roku 1982 zřízen stejnojmenný mošav Netiv ha-Asara v Izraeli, do kterého přesídlilo z původní sinajské lokality 70 rodin.[4]

Seznam izraelských osad na Sinaji[editovat | editovat zdroj]

Blok osad Chevel Jamit:

Osady při Akabském zálivu:

Další osady:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Israeli withdrawal from the Sinai Peninsula [online]. The Israel Project [cit. 2009-11-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-07-27. (anglicky) 
  2. GILBERT, Martin. Atlas of the Arab-Israeli Conflict. New York: Oxford University Press, 1993. Dostupné online. ISBN 0-19-521062-X. S. 115. (anglicky) 
  3. עין הבשור [online]. eshkol.info [cit. 2010-09-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-05-11. (hebrejsky) 
  4. נתיב העשרה [online]. netiv-10.co.il/ [cit. 2010-09-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-21. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]