Izraelské muzeum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Izraelské muzeum, Jeruzalém
Letecký snímek Izraelského muzea s Knesetem v pozadí
Letecký snímek Izraelského muzea s Knesetem v pozadí
Údaje o muzeu
StátIzraelIzrael Izrael
MěstoJeruzalém
AdresaRupinova ulice 11, Jeruzalém
Založeno11. května 1965
Zeměpisné souřadnice
Map
Poloha Izraelského muzea v Jeruzalémě
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Izraelské muzeum, Jeruzalém (hebrejsky: מוזיאון ישראל, ירושלים, Muze'on Jisra'el, Jerušalajim; anglicky: Israel Museum, Jerusalem) je izraelské národní muzeum, založené roku 1965. Nachází se na pahorku v jeruzalémské čtvrti Giv'at Ram, v sousedství vládního komplexu s Knesetem, Nejvyšším soudem a Hebrejské univerzity.

Map
Izraelské muzeum: V: vstup • S: Svatyně knihy • M: model Jeruzaléma z doby druhého chrámu • A: oddělení archeologie • U: oddělení umění • J: judaika • E: nestálé expozice

Hnací silou založení muzea, které patří mezi přední muzea umění a archeologie na světě, byl někdejší jeruzalémský starosta Teddy Kollek. Muzeum má rozsáhlé sbírky biblické archeologie, judaik, etnografie, výtvarného umění, artefaktů z Afriky, Severní a Jižní Ameriky, Oceánie, dálného východu, vzácných rukopisů, starého skla a soch. Svitky od Mrtvého moře, nalezené u Masady, hostí architektonicky jedinečná budova Svatyně knihy. Celkem muzeum vlastní více než 500 tisíc exponátů, z čehož 7 tisíc je přístupných online.

Ředitelem muzea je James Snyder, bývalý zástupce ředitele Muzea moderního umění v New Yorku, který byl do své současné funkce jmenován roku 1997.[1]

Muzeum se rozkládá na ploše o rozloze téměř 50 tisíc m². Každoročně jej navštíví 800 tisíc návštěvníků, včetně 100 tisíc dětí, které navštíví křídlo pro mladé.[2] Součástí muzejního komplexu je i Biblické a archeologické muzeum Samuela Bronfmana, které vystavuje řadu archeologických objevů. Má největší kolekci artefaktů z Izraele na světě.[3] Nachází se v blízkosti Národního kampusu pro archeologii Izraele a Muzea biblických zemí.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Muzejní komplex byl navržen koncem 50. let 20. století architekty Alfredem Mansfeldem a Dorou Gad, Svatyně knihy architekty Armandem Phillipem Bartosem a Frederickem Johnem Kieslerem a zahrada architektem Isamu Noguchim. Je ukázkou poválečné modernistické architektury, která sestává z nízkých, pravidelných budov se zarovnanou střechou, obklopených bludištěm zahrad a nádvoří. V současné době prochází muzeum rozsáhlou rekonstrukcí, která by měla být dokončena do roku 2009.

Kolekce[editovat | editovat zdroj]

V muzeu se nacházejí rozsáhlé judaistické a etnografické sbírky, fine art, artefakty z Afriky, Severní a Jižní Ameriky, Oceánie a Dálného východu, archeologické nálezy, vzácné rukopisy, starověké sklo a sochy. Jedinečnou budovou v rámci Izraelského muzea je Svatyně knihy, která mimo jiné obsahuje svitky od Mrtvého moře a artefakty nalezené na Masadě.

Vzdělávací programy[editovat | editovat zdroj]

V muzeu se nachází křídlo určené pro mládež, kde se nachází galerie, workshopy, učebny a dětská knihovna a vzdělávací programy pro školy a výtvarné učebny pro děti a dospělé.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Israel Museum na anglické Wikipedii.

  1. KLEIMAN, Shelley. Museum and Vision [online]. Israel Ministry of Foreign Affairs, 2003-05-22 [cit. 2009-05-06]. Dostupné online. 
  2. HAZAN, Susan. The Israel Museum and the Electronic Surrogate [online]. Cultivate Interactive [cit. 2009-05-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-07-27. 
  3. Israel Museum, Jerusalem [online]. Sacred Destinations [cit. 2009-05-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]