Ivan Vasiljevič Smirnov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivan Vasiljevič Smirnov
Narození12. února 1895
Vladimir
Úmrtí28. října 1956 (ve věku 61 let)
Palma de Mallorca
Místo pohřbeníNizozemsko
Povolánístíhací pilot a letecké eso
OceněníŘád sv. Anny 3. třídy
Řád sv. Stanislava 3. třídy
zlatá zbraň Za chrabrost
Řád sv. Vladimíra 4. třídy
rytíř Oranžsko-nasavského řádu
… více na Wikidatech
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ivan Vasiljevič Smirnov (rusky Иван Васильевич Смирнов; 31. lednajul./ 12. února 1895greg.28. října 1956), ruské letecké eso. Patří s 13 potvrzenými sestřely k nejúspěšnějším stíhačům Velké války.

Pocházel z rolnické rodiny. Během prvních měsíců konfliktu patřil k 96. pěšímu pluku z Omsku a získal Kříž Svatého Jiří za statečnost. Už koncem roku 1914 však utrpěl vážné zranění po zásahu nepřátelským kulometem. Později se přihlásil k leteckým silám a bojoval pod velením Alexandra Kazakova v 19. sborovém leteckém oddílu.

Po bolševickém převratu, ze strachu před popravami carských důstojníků, odešel do Británie a poté bojoval po boku Britů proti Rudé armádě.

Mezi světovými válkami létal jako pilot belgické společnosti SNETA a holandské KLM. V roce 1933 se zúčastnil rekordního letu z Amsterodamu na Jávu, kam doletěl za čtyři dny.

Během druhé světové války létal mezi Jávou a Austrálií. Když 3. března 1942 převážel ve stroji Douglas DC-3 Dakota civilisty a bednu diamantů v hodnotě 300 tisíc tehdejších liber, jeho stroj přepadla tři japonská Zera. Smirnov byl několikrát zasažen do ramene a boku, ale přesto se mu podařilo nouzově přistát na pláži nedaleko západoaustralského města Broome.

Po válce jej zaměstnala americká olejářská společnost a během stodenního propagačního letu navštívil téměř třicet států. Zemřel na ostrově Malorka a pochován je v Amsterodamu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČERVENKA, Juraj. Létající bohatýr: Alexandr Alexandrovič Kazakov. Válka REVUE. 2012, s. 39. ISSN 1804-0772.