Ivan Vallejo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivan Vallejo
Narození19. prosince 1959 (64 let)
Ambato
Povoláníhorolezec
Webwww.ivanvallejo.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ivan Vallejo (* 19. prosince 1959) je ekvádorský horolezec. V roce 2008 vystoupil na osmitisícovku Dhaulágirí, čímž se stal 17. mužem na světě, kterému se povedlo dosáhnout všech osmitisícovek. Zároveň je osmým člověkem, který uskutečnil všechny výstupy bez použití přídavného kyslíku a prvním Ekvádorcem a současně i Jihoameričanem, jemuž se to podařilo.

Život v mládí a osobní život[editovat | editovat zdroj]

Ivan Vallejo Ricaurte se narodil v roce 1959 ve městě Ambato v Ekvádoru. Vystudoval chemické inženýrství a v letech 19882000 vyučoval matematiku na univerzitě v Quito. Po roce 2000 se začal naplno věnovat horolezectví. Vallejo je ženatý a má dvě děti Andyho a Kamillu.

Horolezecké úspěchy[editovat | editovat zdroj]

Vallejo začal s horolezectvím v ekvádorských Andách. V roce 1978 vystoupil na Chimborazo a o deset let později začal lézt v Peru. Roku 1995 dosáhl vrcholu Mont Blancu a ve stejném roce vystoupil i na svou první Himálajskou horu Island Peak. O dva roky později vylezl na Ama Dablam a také na svou první osmitisícovku Manáslu. V roce 1999 jako první Ekvádorec dosáhl vrcholu Mount Everestu (z nepálské strany). O rok později vystoupil i na K2 a o další rok později znovu na Mount Everest, tentokrát z tibetské strany. Stal se tak teprve čtvrtým člověkem, který vylezl Mount Everest jak z Nepálu, tak z Tibetu a K2. Poté, co v roce 2008 dosáhl poslední osmitisícovky, začal se věnovat jiným projektům, například se chystá dojít bez podpory na severní a jižní pól.

Úspěšné výstupy na osmitisícovky[editovat | editovat zdroj]

Další úspěšné výstupy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]