Ivan Tásler

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivan Tásler
Základní informace
Narození16. července 1979
Prešov Československo
Žánrypop, rock, elektronická hudba
Povolánízpěvák, kytarista, hudebník, producent
Nástrojezpěv, kytara
Aktivní roky1992
VydavatelUniversal Music Group
Příbuzná témataIMT Smile
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ivan Tásler (* 16. července 1979, Prešov) je slovenský skladatel, kytarista, zpěvák a hudební producent[1], známý především z působení v kapele IMT Smile. Jeho otec Miroslav Tásler je hudebníkem, působil například ve skupinách Beatmakers, Roams, Nálada aj. Bratr Miroslav Tásler je také hudebníkem, se kterým založil kapelu IMT Smile.

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

IMT Smile bylo volným seskupením lidí okolo bratří Táslerů, název skupiny je odvozen od iniciálů jejich jmen. Začátky jeho tvorby sahají do roku 1992, kdy z formace Ruka vznikla budoucí kapela. Její součástí byli Katarína Knechtová, Oskar Rózsa, Marcel Buntaj nebo Martin Valihora. Vydali šest hudebních alb: Klik-Klak (1997), Valec (1998), Nech sa páči (2000), IMT Smile (2003), Exotica (2004) a kompilaci mapující největší hity Diamant (2005). Sám lídr kapely nahral sólovou desku s názvem Tásler. Ze vzniku alba IMT Smile vznikl dokument Letmý pohľad.

V létě 2005 z kapely odešel baskytarista Tomáš "Tomy" Okres. V prosinci jej následoval Viktor Špak. Tito dva hudebníci založili novou formaci Cirkus. Tásler se přestěhoval z rodného Prešova do Bratislavy. V roce 2006 vydal soundtrack k dokumentárnímu seriálu natočenému Verou Wisterovou s názvem Ivan Tásler uvádza Karavan šou, který se zabýval putováním po Austrálii. Seriál se následně objevil na DVD pod titulem Karavan šou DVD. Následovala alba Niečo s nami je (2006), IMT SMILE LIVE (2007), Hlava má 7 otvorov (2008) a koncertní DVD.

Jako skladatel spolupracoval také s Michalem Horáčkem, když zhudebnil některé jeho texty například Nina Ricci, Srdce jako kníže Rohan a Baroko v provedení Richarda Müllera.

Jako producent se podílel na vzniku desky Jarove pesničky z autorského pera Jara Filipa nazpívané známými interprety. V roce 2009 vyšlo dvojalbum Best Of IMT Smile - Limited Edition (CD a DVD).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ivan Tásler na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]