Jicchak Perlman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Itzhak Perlman)
Jicchak Perlman
Jicchak Perlman
Jicchak Perlman
Základní informace
Narození31. srpna 1945 (78 let)
Tel Aviv, Britský mandát Palestina (nyní Izrael)
Žánryklasická hudba
Povoláníhouslista, dirigent, pedagog
Nástrojehousle
VydavatelDeutsche Grammophon
OceněníCena Grammy za nejlepší instrumentální sólový výkon (s orchestrem) (1977)
Cena Grammy za nejlepší klasické album (1978)
Cena Grammy za nejlepší instrumentální sólový výkon (bez orchestru) (1980)
Cena Grammy za nejlepší výkon v oblasti komorní hudby (1981)
Velcí přistěhovalci (2008)
… více na Wikidatech
SídloNew York
Webwww.itzhakperlman.com
Významný nástroj
General Kyd Stradivarius 1714
Soil Stradivarius 1714
Sauret Guarnerius del Gesu 1743
ex-Kreisler Bergonzi 1740
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jicchak Perlman (hebrejsky: ‏יצחק פרלמן‎, * 31. srpna 1945) je izraelsko-americký houslista, dirigent, pedagog a několikanásobný držitel cen Grammy. Časopis Vanity Fair jej označil za jednoho z nejvýznačnějších houslistů současnosti.[1] V listopadu 2015 se stal teprve čtvrtým Izraelcem oceněným Prezidentskou medailí svobody.[2]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Tel Avivu ještě za dob britské mandátní Palestiny (dnešní Izrael) a o hru na housle se poprvé začal zajímat, když slyšel záznam vážné hudby v rozhlase. Před tím než se odstěhoval do USA vystudoval Hudební akademii v Tel Avivu. Ve Spojených státech vystudoval Juilliardovu školu společně s Ivanem Glamianem a Dorothy DeLay. Debutoval v Carnegie Hall v roce 1963 a vyhrál prestižní Leventrittovu soutěž v roce 1964. Krátce poté začal cestovat a vystupovat v zahraničí. Kromě velkého počtu hudebních nosičů také od počátku 70. let často vystupoval jako host v mnohých amerických pořadech. Mimo jiné také mnohokrát vystupoval v Bílém domě.

Když mu byly čtyři roky, prodělal dětskou obrnu. Díky dobré léčbě se naučil chodit s berlemi. Celý život používá berle k pohybu a na housle hraje v sedě.

V roce 1987 se připojil k Izraelské filharmonii při jejích koncertech ve Varšavě, Budapešti a také v dalších zemích východního bloku. Zúčastnil se také turné Izraelské filharmonie na jaře roku 1990, kdy poprvé vystupovala v Sovětském svazu, ve městech Leningrad a Moskva. Znovu se k ní připojil o čtyři roky později při koncertech v Číně a Indii.

Přestože je sólista, vystupuje také často se svým dobrým přítelem a předním izraelským houslistou Pinchasem Zukermanem. Kromě klasické hudby hraje též jazz a klezmer. Jako sólista se podílel na hudbě k mnoha filmům, z nichž mezi nejznámější patří Schindlerův seznam.

V současnosti žije se svou manželkou Toby v městě Shelter Island na východním okraji Long Islandu ve státě New York. Mají pět dětí, Noa, Nava, Leoru, Rami a Arielu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Itzhak Perlman na anglické Wikipedii.

  1. FOWLER, Damien. Vanity Fair Nominates Itzhak Perlman [online]. Vanity Fair, 2011-08 [cit. 2012-07-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. BENHORIN, Yitzhak. Itzhak Perlman to receive US Presidential Medal of Freedom [online]. Ynetnews, 2015-11-17 [cit. 2015-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]