Islands (album, King Crimson)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Islands (King Crimson))
Islands
InterpretKing Crimson
Druh albaStudiové album
Vydánoprosinec 1971
Nahránoříjen 1971
Žánrprogresivní rock
Délka43:34
Jazykangličtina
VydavatelstvíIsland Records
ProducentiRobert Fripp, Peter Sinfield
Profesionální kritika
King Crimson chronologicky
Lizard
(1970)
Islands
(1971)
Earthbound
(1972)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Islands je čtvrté album britské rockové skupiny King Crimson. Vyšlo v prosinci 1971 (viz 1971 v hudbě) a v britském žebříčku prodejnosti hudebních alb se umístilo nejlépe na 30. místě. Jedná se o poslední desku skupiny, jejíž texty napsal Peter Sinfield.

Popis alba a jeho historie[editovat | editovat zdroj]

Nová sestava King Crimson, vzniklá počátkem roku 1971, se na jaře toho roku vydala na první turné skupiny od roku 1969. Postupně se začal vytvářet nový repertoár částečně ale vycházející z předchozí tvorby skupiny. Skladby na album Islands, celkově ovlivněné orchestrální spoluprací Milese Davise s Gilem Evansem, byly nahrány na podzim roku 1971. Na desce se nachází čtyři písně napsané společně Robertem Frippem a Peterem Sinfieldem a dvě Frippovy instrumentálky.

Po úvodní desetiminutové „Formentera Lady“ přichází instrumentální „Sailor's Tale“ s neobvyklým propojením mellotronu a Frippovy elektrické kytary. Následující píseň „The Letters“ vznikla úpravou skladby „Drop In“, již King Crimson hráli na koncertech během roku 1969. Úvod druhé strany gramofonové desky obstarává rhythm and bluesová „Ladies of the Road“ s vokálními harmoniemi inspirovanými The Beatles. Instrumentálka „Prelude: Song of the Gulls“ je jediným pokusem King Crimson se smyčcovou sekcí. Album uzavírá nejdelší, titulní dvanáctiminutová skladba „Islands“ se skrytou stopou, kterou tvoří krátká nahrávka hlasů hudebníků v nahrávacím studiu.

Přebal desky je tvořen obrázkem mlhoviny Trifid v souhvězdí Střelce. Původní americké a kanadské vydání mělo na přebalu malbu Petera Sinfielda se znázorněnými ostrovy („islands“).

Nedlouho po vydání Islands odešel ze skupiny Peter Sinfield, zbytek hudebníků pokračoval nadále do poloviny roku 1972 v hraní.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Všechny skladby napsal(i) Robert Fripp a Peter Sinfield, pokud není uvedeno jinak. 

Strana 1
Pořadí NázevAutor Délka
1. Formentera Lady    10:14
2. Sailor's Tale  Fripp 7:21
3. The Letters    4:26
Strana 2
Pořadí NázevAutor Délka
1. Ladies of the Road    5:28
2. Prelude: Song of the Gulls  Fripp 4:14
3. Islands    11:51
Celková délka:
43:34

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Islands (King Crimson album) na anglické Wikipedii.